Pizzatofu och dinkelburgare med sojaost

Tre nya vegoprodukter testade i samma måltid; pizzatofu, dinkelburgare och Creamy Smooth cheddar style. Tofun och osten köpte jag på Goodstore medan dinkelburgaren inhandlades på ICA. Tofun var ingen höjdare att äta på det här sättet, men jag kan tänka mig att det kan göra sig rättvis på andra sätt. Dinkelburgare med sojaost var helt okej men hade passat bättre i ett hamburgerbröd med passor av grönsaker och ketchup misstänker jag. Jag tror att mitt missnöje helt och hållet beror på att jag använde produkterna fel helt enkelt.

Dagens lunch: pizzatofu, dinkelburgare, sojaost, stekt sparris, vitkål, morot och cocktailtomater.


Ibland behövs det faktiskt ett mellanmål precis före middagen...

Vid den dåliga kombinationen dålig lunch och sen middag exempelvis. Havrebaserad hallon/vinbärssmoothie, supergod!


Testat sojaost från Goodstore

I helgen hälsade jag på hos en kompis i Stockholm, så givetvis tvingade jag med henne en sväng till Goodstore på Södermalm. Det rekommenderar jag alla varmt som har vägarna förbi huvudstaden att göra ett besök där oavsett vilken sorts ätare du är. Jag köpte med mig hem flera olika sorters tofu och två sorters mjölkfria ostar.

Så till frukost idag blev det till att testa två nya produkter; soygurt från Alpro Soya och mjölkfri Edamer-ost.



Båda två måste jag tyvärr meddela gjorde mig besviken. Fullt ätbara, men inte särskilt gott. Jag skulle verkligen vilja säga att det var supergott och att jag aldrig mer vill äta ko-ost efter detta, men tyvärr. Soygurten var inte heller en favorit även om jag gillar soygurt i övrigt.

Dagens frukost: Soygurt med hasselnötter, hårt bröd med mjölkfri ost och gurka och apelsinjuice. Ingen höjdare som sagt.


Sojabullar i tomatsås

Åt precis en supergod lunch bestående av sojabullar i tomatsås med potatis. Det var första gången jag testade denna vegefärs och jag är mycket nöjd. Enkel att forma, håller ihop bra och det blev jättegott. Jag använde det recept som står på paketet, skillnaden är att jag även kokade dem i tomatsås i några minuter efter att de fått stekyta. Tomatsåsen gjorde jag på krossade tomater, örtsalt, svartpeppar, oregano och basilika. Mums!

Dagens lunch: Sojabullar i tomatsås med potatis, ärtor, majs, paprika och cocktailtomater.


Hur har de senaste 8 dagarna sett ut egentligen?

Kommer ni ihåg att jag sa att jag skulle äta nyttigt och enligt GI första halvan av förra veckan? Hur gick det? Hyffsat, måste jag säga. Träningen skötte jag bra, men med maten var det sisådär. Jag åt delvis väldigt bra men delvis väldigt dåligt och lyckades inte med att hitta en balans, den balans jag normalt sett har annars. Jag tror verkligen på GI, det är långsiktigt hälsosamt, lätt att anpassa till vardagslivet, utesluter inga näringsämnen och går alldeles utmärkt att följa även med vegetarisk kost. Dock måste man ge det tid, inte bara 4 dagar.

Från torsdag kväll fram till nu har jag haft matvanor under all kritik; tårtor, kakor, choklad, massor av mat och en hel del alkohol. Men så fyller man 21 endast en gång i livet och jag återgår till normalt tillstånd imorgon, överlag nyttigt men utan förbud, med laktosfri filmjölk med nötter som start på dagen. Det tillsammans med storstädning av lägenheten (kan göras till bra träning faktiskt) kommer förmodligen chocka min stackars kropp som levt på socker och mer socker i flera dagar, men en chockstart är precis vad som behövs!


Rosa frukost på födelsedagen

Idag är det min födelsedag! Jag är numera 21 år gammal. 20 var en bra ålder, men 21 kommer nog bli ännu bättre. Jag firade min nya ålder med frukost i min favoritfärg.

Dagens frukost: Hallonsmoothie (yofu vanilj, hallon, banan, apelsinjuice) med hallon och mandlar och nyponte i rosa LiU-mugg.


Nyttiga veckan

Nu i helgen åker jag hem till familjen för att fira min kommande födelsedag och då kommer det bli massor av mat och fika med tårta och syrrans hembakta kakor. För att jag ska kunna unna mig det med fullgott samvete ska jag denna vecka, måndag-torsdag, verkligen anstränga mig för att äta nyttigt, mycket GI-inspirerat och vara extra noga med att träna ordentligt. Ofta äter jag så redan, men denna vecka ska jag se till att inte falla för frestelsen att göra pannkakor till frukost, exempelvis.

Detta gör jag inte för att gå ner i vikt, då jag redan är nöjd med min vikt, utan snarare för att inte gå upp i vikt och för göra extra stor skillnad på vardag och fest. Självklart måste man få unna sig tårta och sånt ibland, men det ska förtjänas! Det duger verkligen inte att "unna sig" saker varje dag, då är det ju inte längre att "unna sig" utan en rutin.

Snabbmat ala barnfamilj goes vego

Ingen ork att stå vid spisen ikväll, och är man student hör det väl till att äta makaroner och korv? :P

Dagens middag: Makaroner (vit fiber), sojakorv, ekologisk ketchup, konserverad svamp (champinjoner och kantareller).


Vegefilé, sesamnuggets och grönsaker

Så skönt att äta lunch hemma idag, ingen matlåda eller ännu värre en macka att snabbt trycka i sig mellan föreläsningarna. Jag tog tillfället i akt och maxade med grönsaker, supergott!

Dagens lunch: Vegefilé (hälsans kök), sesamnuggets (hälsans kök), majskolv, avokado, broccoli, spenat och cocktailtomater.


Mellanmål på stående (läs:springande) fot

Lördag betyder inte ledig, lördag betyder ännu en dag med plugg och sedan jobb hela kvällen. Ett mellanmål fick snabbt ätas påväg till biblioteket i förmiddags. Jag vet att man ska sitta ner när man äter, men den regeln uppfanns inte av en heltidsstudent med jobb och flera andra åtaganden. Det är då säkert.


Halloumisallad

Hittade ett paket halloumi i kylen igår som var tvunget att ätas upp varför jag äter halloumi för andra gången idag. Gjorde en supergod och väldigt mättande sallad på den sista biten. Visst är det härligt med så mycket färg på tallriken? Blir roligare att äta då, tycker jag.

Dagens middag: Sallad med stekt halloumi, avokado, blomkål, cocktailtomater, babyspenat, röd paprika och rivna morötter.


Ett lyckat träningspass

Jag har precis kommit hem från kvällens joggingtur, och det var en ovanligt jobbig sådan. Sista 200 metrarna kändes det som att alla mina inre organ skulle explodera och jag övervägde att kräkas efteråt. Men jag gav inte upp därför att jag vet att jag kan! Och jag tog mig till mål (utan att kräkas). Det är det som kännetecknar ett bra träningspass för mig; det är egentligen lite för jobbigt men man genomför det av ren envishet och efteråt känner man sig som en urvriden trasa, en stolt trasa.

Inte bara träning för kroppen, det är en självförtroendeboost också!


Kålpudding med potatis och brunsås

Hederlig husmanskost till lunch idag, vegostyle såklart. Supergott! Jag tycker verkligen att vegetarisk kålpudding är hur gott som helst och jag rekommenderar det starkt. Vitkål borde vi verkligen äta mer av, supernyttigt, supergott och näst intill gratis.

Dagens lunch: Vegetarisk kålpudding med kokt potatis, brunsås, lättsockrad lingonsylt och paprikaringar. 



Kålpudding, 3-4 portioner

Stek grovhackad vitkål (ungefär ett halvt huvud) i rapsolja tills den fått färg. Koka ca 150 gram quornfärs och 2-3 dl spenat. Riv 2 morötter grovt och lägg morötterna, spenaten, quornfärsen, lite kokat vatten (från quornet eller spenaten) och en tärning grönsaksbuljong i en bunke och rör om. Häll i en halv matsked sirap och lite svartpeppar. Lägg det mesta av vitkålen i en ugnssäker form och sedan färsblandningen och längst upp det sista av vitkålen. Ställ i ugnen på 200 grader i ungefär 5-10 minuter tills kålen och quornfärsen fått tillräcklig färg.

Halloumismörgås och soygurt

Jag var ordentligt hungrig när jag vaknade i morse så en rejäl frukost kändes väldigt bra. När jag var yngre kunde jag knappt äta frukost alls på morgonen, utan mådde jätteilla under hela min tonårstid. Det som faktiskt fick mig att inte må illa på mornarna längre, var att jag tvingade mig att äta frukost trots illamående och tillslut vande jag mig. Nu kan jag inte tänka mig att inte äta frukost. Det är inte bara en klyscha att frukosten är dagens viktigaste mål, det är verkligen så!

Dagens frukost: mjukt bröd med tartex, babyspenat, stekt halloumi och paprika, blåbärssoygurt med cashewnötter samt rött te.



Hur tänker ni kring det här med frukost? Jag vet att det är väldigt vanligt att skippa frukost, särskilt bland tonårstjejer. Känner ni igen mig i min berättelse ovan, eller har ni alltid haft lätt att äta frukost? Berätta gärna!


Vegefilé med svampstuvning och grönsaker

Hej hej! Har precis ätit en supergod och lätt middag efter dagens föreläsningar. De vegetariska filéerna från hälsans kök hade jag aldrig ätit förut, men den var riktigt god och jag kommer definitivt köpa dem igen. Svampstuvningen gjorde jag på kantareller, champinjoner, havregrädde, mjölkfritt margarin, vetemjöl, kantarellfond och lite svartpeppar. Enkelt, snabbt men väldigt gott.

Dagens middag: vegefilé, svampstuvning, blomkål, stekta zucchiniskivor, babyspenat och cocktailtomater.



PS. En sån här ask som jag tipsade om tidigare räddade verkligen min eftermiddag idag. Alltså måste jag tipsa igen, för de är verkligen praktiska.

Fyllda avokadohalvor

Efter träningen (stepmaster + situps) med åtminstone en timme eller två till middagen kände jag att det behövdes ett mellanmål. Avokado är ju alltid gott, tänkte jag, och resten skedde på impuls med faktiskt ett väldigt lyckat resultat. Avokadohalvor med hummusfyllning och cocktailtomat. Funkar som mellanmål eller kanske som förrätt.


Träna eller inte träna?

Jag har verkligen lust att träna idag, har inte gjort det nu på två veckor eftersom jag först vrickade foten, sen stressade halft ihjäl mig så jag prioriterade bort träningen och sen blev förkyld.

Min halsont och feber har gått över, men jag är fortfarande täppt i näsan. Visst borde jag kunna träna ändå? Det är väl bara hals/luftrör/lungor och feber som man ska vara extra nojig med?

Pannkaksfrukost

Det hände inte ofta, men desto lyxigare kändes det när mamma klev upp extra tidigt för att göra pannkakor till oss på lördagsmorgonen. Känslan av lyx fanns verkligen närvarande denna morgon också. Det recept på veganska pannkakor jag använder mig av hittar ni här. Jag delade receptet i tre för en lagom portion.

Dagens frukost: veganska pannkakor med bär och rooibos-te med smak av blåbär, som jag dricker ur min otroligt söta Nalle Puh-mugg.


Tzay med majskolv och wokade grönsaker med satay-sås

Dagens middag: tzay, ugnsgrillad majskolv och grönsaker wokade i satay-sås.


Tofu med potatismos och grönsaker

De säger ju att sjukdomen bryter ut när man stressat mycket och sen slappnar av. I mitt fall skulle det lika gärna kunna bero på att jag slarvat med maten och sömnen sista tiden och inte givit kroppen bästa förutsättningar att stå emot alla virus som sprids. Jag har i alla fall feber och huvudvärk samt vanliga förkylningssymptom. Men jag gör mitt bästa för att hjälpa kroppen besegra viruset; tar tillbaka mina goda matvanor.

Dagens lunch: stekt ört-tofu med potatismos gjord på havremjölk, broccoli och röd paprika.


En jobbig veckas slut firas med en god frukost

Den här veckan har verkligen varit stressig; mycket att göra i skolan och bara massa strul på jobbet. Och då är det svårt för mig att hålla goda matvanor, ibland äter jag inte alls om det är allt för mycket runt omrking. Men den här helgen ska jag bara vara ledig och ta det lugnt och göra sånt som min kropp och själ behöver, och kurera min förkylning som legat på aga hela veckan. Jag ska göra mitt bästa för att bota den innan den hinner bryta ut ordentligt. Och då är bra mat och vila väldigt viktigt.

Dagens frukost: blåbärssoygurt med mandlar, två knäckebröd (21% fiber) varav en med hummus och paprika och en med tartex. Till det dricks det grönt te, green tea tchae orient, vilket är ett av mina favoritteer.


Vegetarisk mat måste faktiskt inte vara nyttig

En bild av vegetarianer är att de alltid äter nyttig mat. Det kanske stämmer till stor del, men även detta är vegetariskt utan att vara nyttigt någonstans. Pommes med quornnuggets och ketchup. Och läsk. Så det går ju att äta så också. Även om det inte är något jag rekommenderar att man gör ofta. Men funkar bra som bakismat gör det.


Lunch på Cloetta Center

Lunchen idag intog på Cloetta Center, Linköping HCs hemmaarena, och den blev självklar vegetarisk; wokade grönsaker med nudlar. Det som var så bra med denna grönsakswok är att de tänkt på att även vegetarianer behöver protein. Woken innehöll nämligen mungbönor och salladsbordet innehöll flera sorters bönor och linser samt massor av andra grönsaker.


Havregrynsgröt med bär och smörgås med jordnötssmör

Dagens frukost: fiberhavregrynsgröt med havremjölk, hallon och blåbär, knäckebröd med jordnötssmör samt ett glas juice.


Kikärtssallad med stekt portabello och tofu

Dagens middag: kikärtssallad med portabello och ört-tofu stekt i valnötsolja. Riktigt gott! Och GI-vänligt för er som bryr er om det.



Kikärtssallad, 2-4 portioner
- En liten burk kikärtor
- Babyspenat
- En halv gurka
- Delade körsbärstomater
- Purjolök
- Inlagd paprika
- Valnötsolja

Vaniljsoyghurt med frukt och bär

God morgon! Ledsen för bristande uppdateringar igår, men jag hade föreläsningar, möten och jobb hela dagen och dessutom kan jag inte påstå att jag åt något spännande nog att visa upp i bloggen heller. Bättring idag!

Dagens frukost: vaniljsoyghurt med ananaskrisp, hallon och torkade aprikoser, ett knäckebröd (21% fiber) med hummus och örtsalt samt ett glas juice med kalcium och d-vitamin.