Bloggandet fortsätter...

... men inte här. Min vanliga bloggadress är http://www.majmelajd.blogg.se. Följ mig gärna där istället!

Mat som kanske till och med morfar skulle ha gillat

Isterband, kokt potatis och vita bönor i tomatsås - inget jag gillar, men bland det bästa min morfar visste. Detta påminner lite om det. Isterbandet utbytt mot quornfilé, men i övrigt inga större skillnader.

Dagens lunch: ugnsstekt quornfilé, kokt potatis, kokt morot, ugnsstekt lök och vita bönor i tomatsås


Hamburgermeny, grönsaksversionen!

Nyttigare hamburgermeny får du leta efter! Passar som liten lunch eller middag. För lite protein, så kompensera det i de andra rätterna den dagen. Stekt portabello rekommenderar jag verkligen, supergott!

Dagens middag: "hamburgare" med stekt portabello-svamp, mosad avokado, gurka, tomat, ketchup och grovt bröd och stekt, saltad sparris.


Hasselnötstofu med potatismos och wokgrönsaker

Det är helt fantastiskt hur många olika sorters tofu det finns. Även denna hasselnötstofu är köpt på Goodstore. Den var helt okej. God, men ingen smakorgasm. Men så har tofu aldrig blivit en favorit hos mig heller. Dock gör den verkligen skäl för namnet med många hasselnötsbitar och med tydlig nötsmak.

Dagens lunch: stekt hasselnötstofu, potatismos på havremjölk med dillkrydda och wokgrönsaker.


Lakto-ovo-vegetarisk frukost som garanterat håller dig mätt!

Min näst intill sockerfria helg fortsätter, dock var jag tvungen att få i mig lite koffein i form av svart te. Det faktum att ägget är ekologiskt är jätteviktigt för mig, och nu har ju Valio tagit fram ekologiska laktosfria mjölkprodukter. Det är jag jätteglad för eftersom jag verkligen inte kan äta mjölkprodukter med laktos vilket tidigare har motarbetat min vilja att bara köpa ekologiska mjölkprodukter. Äntligen går det att kombinera!

Dagens frukost: Laktosfri filmjölk med hirsflingor, linfrö och valnötter, ett löskokt EKOLOGISKT ägg, avokado och te med smak av kanel (Lipton Ceylon Gardens).


Quornnuggets med grönsaker

En lätt, lättlagad och god lunch med grönsaker som bas. Mindre än 500 kcal men ändå väldigt mättande. Under veckan som varit har jag i stort sett levt på socker och kaffe, så detta kändes välbehövligt.

Dagens lunch: quornnuggets, ugnsstekt potatis, rödlök och champinjoner, spenat och broccoli.

Mannagrynsgröt på havremjölk?

Blev sjukt sugen på mannagrynsgröt med är pank och har bara havremjölk hemma. Funkar det? Någon som testat?

Pizzatofu och dinkelburgare med sojaost

Tre nya vegoprodukter testade i samma måltid; pizzatofu, dinkelburgare och Creamy Smooth cheddar style. Tofun och osten köpte jag på Goodstore medan dinkelburgaren inhandlades på ICA. Tofun var ingen höjdare att äta på det här sättet, men jag kan tänka mig att det kan göra sig rättvis på andra sätt. Dinkelburgare med sojaost var helt okej men hade passat bättre i ett hamburgerbröd med passor av grönsaker och ketchup misstänker jag. Jag tror att mitt missnöje helt och hållet beror på att jag använde produkterna fel helt enkelt.

Dagens lunch: pizzatofu, dinkelburgare, sojaost, stekt sparris, vitkål, morot och cocktailtomater.


Ibland behövs det faktiskt ett mellanmål precis före middagen...

Vid den dåliga kombinationen dålig lunch och sen middag exempelvis. Havrebaserad hallon/vinbärssmoothie, supergod!


Testat sojaost från Goodstore

I helgen hälsade jag på hos en kompis i Stockholm, så givetvis tvingade jag med henne en sväng till Goodstore på Södermalm. Det rekommenderar jag alla varmt som har vägarna förbi huvudstaden att göra ett besök där oavsett vilken sorts ätare du är. Jag köpte med mig hem flera olika sorters tofu och två sorters mjölkfria ostar.

Så till frukost idag blev det till att testa två nya produkter; soygurt från Alpro Soya och mjölkfri Edamer-ost.



Båda två måste jag tyvärr meddela gjorde mig besviken. Fullt ätbara, men inte särskilt gott. Jag skulle verkligen vilja säga att det var supergott och att jag aldrig mer vill äta ko-ost efter detta, men tyvärr. Soygurten var inte heller en favorit även om jag gillar soygurt i övrigt.

Dagens frukost: Soygurt med hasselnötter, hårt bröd med mjölkfri ost och gurka och apelsinjuice. Ingen höjdare som sagt.


Sojabullar i tomatsås

Åt precis en supergod lunch bestående av sojabullar i tomatsås med potatis. Det var första gången jag testade denna vegefärs och jag är mycket nöjd. Enkel att forma, håller ihop bra och det blev jättegott. Jag använde det recept som står på paketet, skillnaden är att jag även kokade dem i tomatsås i några minuter efter att de fått stekyta. Tomatsåsen gjorde jag på krossade tomater, örtsalt, svartpeppar, oregano och basilika. Mums!

Dagens lunch: Sojabullar i tomatsås med potatis, ärtor, majs, paprika och cocktailtomater.


Hur har de senaste 8 dagarna sett ut egentligen?

Kommer ni ihåg att jag sa att jag skulle äta nyttigt och enligt GI första halvan av förra veckan? Hur gick det? Hyffsat, måste jag säga. Träningen skötte jag bra, men med maten var det sisådär. Jag åt delvis väldigt bra men delvis väldigt dåligt och lyckades inte med att hitta en balans, den balans jag normalt sett har annars. Jag tror verkligen på GI, det är långsiktigt hälsosamt, lätt att anpassa till vardagslivet, utesluter inga näringsämnen och går alldeles utmärkt att följa även med vegetarisk kost. Dock måste man ge det tid, inte bara 4 dagar.

Från torsdag kväll fram till nu har jag haft matvanor under all kritik; tårtor, kakor, choklad, massor av mat och en hel del alkohol. Men så fyller man 21 endast en gång i livet och jag återgår till normalt tillstånd imorgon, överlag nyttigt men utan förbud, med laktosfri filmjölk med nötter som start på dagen. Det tillsammans med storstädning av lägenheten (kan göras till bra träning faktiskt) kommer förmodligen chocka min stackars kropp som levt på socker och mer socker i flera dagar, men en chockstart är precis vad som behövs!


Rosa frukost på födelsedagen

Idag är det min födelsedag! Jag är numera 21 år gammal. 20 var en bra ålder, men 21 kommer nog bli ännu bättre. Jag firade min nya ålder med frukost i min favoritfärg.

Dagens frukost: Hallonsmoothie (yofu vanilj, hallon, banan, apelsinjuice) med hallon och mandlar och nyponte i rosa LiU-mugg.


Nyttiga veckan

Nu i helgen åker jag hem till familjen för att fira min kommande födelsedag och då kommer det bli massor av mat och fika med tårta och syrrans hembakta kakor. För att jag ska kunna unna mig det med fullgott samvete ska jag denna vecka, måndag-torsdag, verkligen anstränga mig för att äta nyttigt, mycket GI-inspirerat och vara extra noga med att träna ordentligt. Ofta äter jag så redan, men denna vecka ska jag se till att inte falla för frestelsen att göra pannkakor till frukost, exempelvis.

Detta gör jag inte för att gå ner i vikt, då jag redan är nöjd med min vikt, utan snarare för att inte gå upp i vikt och för göra extra stor skillnad på vardag och fest. Självklart måste man få unna sig tårta och sånt ibland, men det ska förtjänas! Det duger verkligen inte att "unna sig" saker varje dag, då är det ju inte längre att "unna sig" utan en rutin.

Snabbmat ala barnfamilj goes vego

Ingen ork att stå vid spisen ikväll, och är man student hör det väl till att äta makaroner och korv? :P

Dagens middag: Makaroner (vit fiber), sojakorv, ekologisk ketchup, konserverad svamp (champinjoner och kantareller).