Starka naglar

Detta är något jag observerat i över ett år nu. De perioder jag ätit mycket kött (minst flera gånger i veckan) är mina naglar väldigt svaga. De skivar sig, är närmast genomskinliga och går av. De dagar jag äter väldigt lite kött (max en gång/vecka) och i övrigt mycket veganskt eller vegetariskt, är mina naglar starka, långa och "tippen" är vit. Jag äter inte vitamintabletter.

Exakt vad detta beror på rent vetenskapligt kan jag inte svara på. Men tydligt är i alla fall att mina naglar mår bäst av vegomat.


Böngryta - min standardmat

Jag tror de flesta har en standardmat som de äter ganska ofta, och tar till när fantasin tryter. Min är böngryta. Jag kallar det så eftersom jag oftast har bönor i, men det går att variera. Ta vilket du gillar bäst.

Grunden är enkel, du behöver:

Tomater:
En förpackning krossade tomater per fyra portioner ungefär, med eller utan smak (basilika, chili, vitlök...)

Protein:
Här fungerar egentligen det mesta, jag kör oftast med kidneybönor men alla sorters bönor fungerar liksom kikärtor, tofu eller quornbitar.

Grönsaker:
Antingen skär du grönsaker från grunden; paprika i olika färger, lök, champinjoner (färska eller konserverade), oliver, sparris, majs, zucchini, aubergine. Vad du nu tycker om och har hemma.
Eller så kör du på frysta grönsaker i vilken variant du nu föredrar. Sommargrönsaker, wokblandingar...

Kryddor:
Kör du med naturella tomater måste grytan smaksättas på något vis. Här går det också att variera sig i oändlighet; exempelvis örter (färska eller torkade), indiskt (curry, gurkmeja, garam masala) eller med chili och cayennepeppar för att få de smakerna. Även jordnötssmör och/eller nötter av olika slag kan med fördel användas i tomatbaserade grytor.

Olja
Använd rikligt med olja i grytan. Rapsolja har en naturell smak medan olivoljan smakar, föga förvånande, oliv.

Kolhydrater
Servera din gryta med exempelvis pasta, ris, potatis, quinoa, bulgur, cous cous eller vad du nu föredrar.

Som du märker är detta väldigt enkelt och går att variera hur mycket som helst. Jag hade detta till lunch idag, och det var riktigt smaskigt.

Kyckling på fredag?





Se dessa och fundera över om du verkligen måste äta kyckling ikväll, eller någon annan kväll heller för den delen. Kanske en god vegetarisk rätt istället? "Det är gott med kyckling!" kanske du säger. Och ja, det tycker jag också. Men inte tillräckligt gott för att det ska vara värt det vi ser i filmerna. Under tiden är jag på jobbet. Med en riktigt god gryta med blandade bönor och grönsaker med pasta i lunchlådan. Vi hörs ikväll!

Kvällsfika framför TVn...

De dagar jag inte jobbar och när syrran är hos vår mamma äter jag bara ett varmt mål om dagen. Detta beror på att min syster normalt vill ha lunch före 13.00, och alltså tvingar mig att också göra det, medan jag om jag får chansen gärna sover till 10, alltså lunch klockan 16. Vid det senare blir det som vi ovanför Dalälven kallar kvällsfika. Tur att jag jobbar ibland så jag tvingas ha mer normala mat- och sovtider. Självklart har inga djur behövt sätta livet till för denna måltid.



Två ekologiska knäckebröd med tartex och gurka, några torkade aprikoser, en näve naturella jordnötter och grönt te med smak av hallon. Mums!


Den riktiga Bregottfabriken

Antingen fortsätter du tro att mjölkindustrins kor har det ungefär såhär...



Eller så öppnar du ögonen för verkligheten!


Lins- och grönsaksröra med quinoa



Detta är ett recept jag fått härifrån men sedan gjort om lite eftersom jag tyckte deras förslag var alldeles för näringsfattig. Exempelvis hade de helt missat att även en vegetarisk rätt måste innehålla protein och järn. För att ytterligare öka på järnhalten i min lunch åt jag även några torkade aprikoser till förrätt.

Till fyra portioner behöver du:
- 2 dl quinoa (eller motsvarande mängd ris, bovete, pasta, bulgur eller dylikt.)
- Ev. 1-2 tärningar grönsaksbuljong
- Raps- och/eller olivolja
- 2 dl röda linser
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 3 morötter
- 2 msk vetemjöl
- 1 förp. krossade tomater (400-500 gr)
- 2-3 dl gröna ärtor
- Vatten
- Salt
- Svartpeppar
- Färsk persilja

Gör såhär:
1.
Koka quinoan enligt anvisningarna, gärna tillsammans med grönsaksbuljong. Koka samtidigt linserna, i egen kastrull förstås. 2. Hacka lök, riv morötterna grovt och pressa vitlöken. 3. Fräs alltsammans i olja. Jag använde både raps- och olivolja. Olivoljan ger god smak och rapsoljan innehåller viktiga omega 3-fettsyror. Låt fräsa under lock tills grönsakerna blivit mjuka, några minuter. 4. Strö över vetemjölet och häll i tomaterna. Låt koka några minuter 5. Späd med vatten till lagom konsistens och tillsätt linserna och ärtorna. 6. Smaksätt med salt och peppar.

Servera med quinoan och persiljan. (Jag hade mycket mer persilja än vad det syns på bilden, det var väldigt gott med persilja till att jag var tvungen att ta mer. )

Jag gör hellre lite än ingenting

Man kan tycka att det är hyckleri att först göra potatismos på havremjölk, och sen äta quornfilé till som innehåller både ägg och mjölk. Men varför skulle det vara bättre att äta komjölks-potatismos till quornfilén, än att ta bort så mycket animalier ur maten som möjligt? Det går i alla fall åt mindre mängd mjölk på det här sättet vilket i förlängningen betyder att färre kor behöver stå inspärrade i mjölkfabrikerna.


Det är klart att det bästa vore om jag även skippade quornfilén, det förstår jag också. Men om jag ändå vill äta quorn, varför ska jag då dessutom konsumera ÄNNU MER mjölk och ägg?  Det räcker gott och väl med det som finns i min quornfilé.


Det etiska syftet med att vara vegan eller vegetarian borde ändå vara att färre djur ska behöva sätta livet till för vår skull. Uppnår man det syftet om man utför vad som närmast kan likna häxjakt på dem som gör lite mindre men fortfarande ganska mycket för att uppnå det syftet? Jag pratar om att veganer går på vegetarianer, vegetarianer på semi-vegetarianer om att de gör för lite och borde göra mycket mer.  På det sättet vinner man inte över fler personer på "den goda sidan". Tvärtom kan många skrämmas bort. Från veganism, vegetarianism och semi-vegetarianism. Det slutar alltså med att personen äter animalier varje dag, i tron om att det måste vara allt eller inget. Det vinner ingen på (förutom kött-, ägg- och mjölkindustriernas gubbar).


Inspirera hellre människor att göra så mycket som känns rätt för dem, att byta ut delar av maten, att äta vegetariskt på vardagarna, att äta potatismos på havremjölk till quornfilén istället för att döma personen för vad han eller hon INTE gör. På det sättet tror jag vi kan få fler att välja vegetariskt lite oftare, och hellre ibland än aldrig. Det måste inte vara allt eller inget! Och hellre lite, än ingenting!


Måste tipsa!

Alla som inte redan läst detta inlägg MÅSTE göra det exakt just nu. Inte sen. NU! Det bästa jag läst på länge och som gjorde mig väldigt glad. Närmast överlycklig.

Dagens enda måltid är helt djurfri



Åh så gott det är att äta när man av ett eller annat skäl inte ätit på länge, i mitt fall pga magsjuka! För mig blev dagens första måltid en tallrik nyponsoppa, en smörgås med tartex, sallad, gurka och tomat, en kopp grönt te och kranvatten. Nu är jag mätt och belåten!

Magsjuka

Att vara bloggare och sjuk är kanske bra. Man kan vara hemma hela dagen och blogga och på olika sätt vinna nya läsare, typ genom att kommentera varenda blogg som existerar.

Att vara matbloggare och magsjuk däremot är inte bra för statistiken. Vad skulle jag skriva - om vad jag INTE ätit idag?

Kvällsmat i sann vego-anda



Fullkornsbröd med tartex, sallad och gurka. Och några körsbärstomater. Och eftersom jag inte var sugen på te, och komjölk inte är min grej, dricks det vatten till. Världens bästa kranvatten!

Dagens middag

Jag får hänvisa till ett gammalt inlägg, roligare än så blir det inte idag.

Kanske du äter någon rolig vegetarisk rätt ikväll? Eller har en vegetarisk favoriträtt? Dela gärna med dig!



Vegetarisk GI-lunch



2 quornfilér med lite olivolja och valfri krydda (jag använde BBQ & Grill)
Avokadosallad
Kokta röda linser (kanske något överkokta i mitt fall :P )
Ugnsstekt gul lök (två små eller en stor, steks i ugnen tillsammans med filéerna)
Valnötter

Gott om protein, rätt sorts fett och fiber. Jag är proppmätt!

Tänk att ungen faktiskt äter!

Min syster har alltid varit liten i maten. Hon har alltid varit dålig i tarmarna vilket säkert har bidragit till varför hon ätit så lite. Dessutom är hon ganska kräsen av sig och petar i maten.

Förutom när jag lagar vegetariskt till henne. Ungen äter! Och tycker det är gott! Dessutom fungerar hennes tarmar bättre än vad de någonsin gjort.

Ett mirakel? Nej, bara en följd av rätt mat.

Jag älskar att jogga!

Jag har precis kommit hem från min joggingtur. Jag älskar verkligen att jogga, näst efter dans och ridning är det den bästa träningsform jag vet. Jag rensar tankarna, tänker klarare, blir av med agressioner, blir gladare, piggare och långvarigt piggare. Dessutom har det en positiv effekt på kroppen i form av bättre styrka, kondition och bättre figur. Och det är gratis, jag får lyssna på musik samtidigt och komma ut i friska luften. Det kan inte bli bättre!

Vilken träningsform föredrar du?


Linsfylld paprika med avokadosallad



Linsröra: har jag skrivit om förut, men denna gång hade blandade vi även i lite sambal oelek tillsammans med de röda linserna och taco-salsan. Smaka dig fram så du får en lagom mängd sambal! Ungefär 1 dl linser till 2 portioner. Lägg röran i  gula paprikor (snyggast och godast) du har skurit av locket på. Grilla paprikan i ugnen i ungefär 10 minuter på 250 grader.

Avokadosallad: För två portioner skär upp en avokado, en halv gurka och ca 10 körsbärstomater i lagom storlek. Blanda tillsammans med olivolja, lime/citronjuice och vitpeppar.

Serveringstips: Servera gärna tillsammans med grov bröd med endast lite olivolja på. Lite av röran kan sedan läggas på mackan. Som vanligt dricker jag mitt lime-vatten till. Och som vanligt åt lill-syrran med god aptit.

Hälsat på ett gäng kossor

Jag och lillsyrran tog en cykeltur till en kohage i förmiddags. Där betar ett gäng kor och kalvar som senare ska hamna på tallriken i form av entrecote, biffstek och lövbit. Detta gjordes inte bara för att vi var i behov av att röra på oss, även för att låta syrran se att det faktiskt är levande varelser och egna individer som föds upp och slaktas för att bli mat, inga maskiner. Ändå har de här korna det mycket bättre än de flesta andra.


Pilatesboll



Hemma i Linköping har jag en pilatesboll. Jag har dock ingen aning om hur jag ska använda den. Tips?

Nu är horan hemma igen

Jag tror de flesta förstår att det är min bitch till styvmor jag menar, om inte annat gör ni det nu.

Jag är nästan 21 år gammal och bor normalt sett i egen lägenhet. Man borde därför tycka att jag är gammal nog att bestämma själv vad jag ska äta. Och jag har beslutat att äta ytterst lite animalier. Punkt.
Min 13-åriga syster är inte vegetarian och får inte bli det förrän hon är vuxen heller. Men hon föredrar att äta vegetariskt och passar därför på nu när jag är hemma. Vi lagar ofta mat tillsammans och äter vegetariskt när resten av familjen äter en stor biff med massor av smör, ost och pommes frites. Idag värmde vi rester från i torsdags.

Men tro inte att detta är okej. Varje dag får jag höra att det är fel att inte äta kött varje dag och hur äcklig vegetarisk mat är. Och att syrran gillar min mat är verkligen inte okej. Jag har hjärntvättat henne!

Och anledningen till varför jag tar upp detta är att det är väldigt vanligt att vegetarianer och veganer får höra kommentarer från folk som inte alls har med saken att göra och inte sällan är betydligt mindre insatta i vad det innebär att vara veg*an och i näringslära än veg*anen själv. Jag har inte kommit på varför ännu. Men av någon anledning är mina matvanor grymt provocerande för vissa.

Till och med speltillverkarna börjar fatta grejen!

Syrran skvallrade om att man kan låta sina figurer i The Sims 3 vara vegetarianer. Till dem kan man laga mat som tofu-korv med bröd, vegetarisk lasagne och ratatouille.

Det går framåt!

Ärtsoppa är faktiskt väldigt näringsrikt!

Min lunch består av ärtsoppan från igår med senap, en hårdmacka med tartex och tomat och ett glas lime-vatten.



Kalorier: 370
Protein: 22 gr
Fett: 5 gr
Mättat fett: 1.5 gr
Kolhydrader: 59 gr
Fibrer: 12 gr
C-vitamin: 23 mg
Järn: 6.2 mg

Proteinhalten är alldeles lagom, ärtorna tillsammans med brödet ger tillsammans ett fullvärdigt protein. Kalori- och fetthalten är egentligen för liten, men är man noga med att få i sig tillräckligt med bra fetter och kalorier i övrigt är det inga problem. Den låga halten mättat fett är toppen! Och trots den låga kalorihalten är det väldigt mättande.
Fiberhalten är bra, fiber behövs för att hålla tarmarna igång.
För att vara en vegetarisk rätt är järnhalten jättebra, och med hjälp av c-vitaminerna kan kroppen utnyttja detta också.

Du kan själv näringsberäkna din mat på Miljömat.se. Där får du också miljökommentarer på din mat.

Tartex i lilla byn

Igår upptäckte jag att affären i min hemby har köpt in tartex. Var givitves tvungen att köpa en tub det höga priset till trots. Och eftersom min familj (förutom min ena syster) är rädd för allt som är djurfritt och nytt, kommer jag få ha den helt i fred också. (Annat är det med mina nötter och torkade frukter som måste gömmas för bitchen.)
Så idag blev det i alla fall tartex på frukostmackan. Syrran tycker att det luktar och smakar som tonfisk. Jag är nog benägen att hålla med henne där faktiskt...

Vegetarian på en fiskkrog?

Middag på Axmar Brygga, en havskrog på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland, intogs ikväll. Efter en tre rätters meny kan man verkligen påstå att jag är proppmätt.

Detta åt jag:

Förrätt: Två stycken kallrökta laxroulader fyllda med kallskänkans goda mousser av böckling och färskskalade räkor. Serveras med hummerolja, pesto och vitlökskrutong.

Huvudrätt: Lasagne av bl. a tomatconcassé, aubergine och zucchini på örtmarinerad salladsbädd.

Efterrätt: Tre sorters sorbet med jordgubbar och björnbär.

Som ni ser åt jag inte en vegetarisk förrätt, vilket beror på att det inte fanns någon sådan. För mig som inte är heltidsvegetarian är det okej, men det är tråkigt att en riktig vegetarian måste skippa förrätten (åtminstone enligt menyn, frågade inte om det gick att göra en). Menyns enda vegetariska huvudrätt var god och mättande. Skippar man såsen till misstänker jag att den blir vegansk (osäker på lasagne-plattorna). Hade förstås varit roligt med ytterligare ett eller flera alternativ, men men... Deras sorbeter var verkligen jättegoda! Men så är jag en sucker för sorbet också. :P

Och resultatet...



Ärtsoppan blev jättegod, tyckte både jag och lillsyrran. :)

Ärtsoppa på G

Jag och syrran är i full gång och kokar ärtsoppa på de ärtor jag lade i blöt igår kväll! Mums! :)





Ärtsoppa på ett paket ärtor räcker till ungefär 6 portioner. Blötlägg ärtorna minst 6 timmar före, gärna mer.

När ärtorna svällt färdigt kokar du upp ärtorna i nytt vatten. När det kokar slår du av vattnet och kokar upp nytt (minskar prutt-risken) tillsammans med 2 gula lökar och 1-2 täningar grönsaksbuljong. Låt koka i ungefär en timme eller tills ärtorna blivit mjuka. Krydda med timjan och mejram. Äts gärna tillsammans med senap.

Går alldeles utmärkt att frysa in. Bra och jättebillig studentmat. :)

Vegetariana

Jag citerar: "En av mina största irritationsmoment på vegomatsområdet är det här med pizza. Att Vegetariana, som den oftast heter, vanligtvis är så långt fantasin sträcker sig. Oerhört irriterande, samtidigt som det finns tvåhundrafemtiotolv varianter med skinka och andra döda djur.

För det första, en vegetarisk pizza måste inte heta Vegetariana. Det finns inga pizzor som heter Skinka, Kötta eller Räka vad jag vet."

Citatet kommer från senaste inlägget i Djurens rätt - bloggen som inte förtrycker djur. Det kunde inte vara mer sant. Alla som känner en pizzabagare kan väl framföra detta? Förbättring tack!

Vissa människor gör mig varm i själen

Min låtsaspappas låtsasmamma är på besök (förstå hur mycket icke-släkt man kan vara med någon?). Vi började prata om mat och jag berättade att jag är 99 % vegetarian. Och trots att hon är gammal lät hon väldigt positiv och nyfiken. Hon berättade att hon själv flera gånger hade efterlyst en vegetarisk matlagningskurs på den ort hon bor på och att hon gärna skulle laga vegetariskt ibland om hon bara visste hur hon skulle göra. Därför söker hon fortfarande folk på sin ort som kan hålla en vegetarisk matlagningskurs för henne och hennes vänner.

Sånt gör mig glad.

Fredagsmys - Oatlys jordgubbsglass



Provade Oatlys jordgubbsglass gjord på havremjölk till efterrätt - och oj så god den var! Har satt i mig hela paketet själv. :P

Linsfyllt pitabröd

Ställde mig och gjorde en röra med linser, rödlök, tomat, gurka och en vinägrett nu efter jobbet. Allt stoppades i ett varmt pitabröd och på tallriken lades även grönsaker. Efter det tog jag bilder som jag tänkte visa för er.

Precis när jag ätit upp alltihop upptäckte jag att kamerans minneskort redan satt i datorn, och sladden ligger i Linköping - 40 mil bort! Lite sur blev jag.

Dock kan jag säga att det var gott, och det rekomenderas som en enklare lunch eller som en del av en större måltid.

Bild tillagd 14/8-09


Frukost



I föräldrahemmet får jag vegetarisera frukosten bäst jag kan. Affären här har exempelvis inte förstått det där med soygurt, och jag har inte tillräckligt med pengar att ta mig till stan. Jag tar mig en gång till grannbyn, men är jag inte snabb nog så jag kan åka på samma biljett hem, får jag gå. Med detta vill jag förklara varför jag äter ko-fil, när det till och med är godare med soygurt. Till denna har jag naturella jordnötter och valnötter.

Med pappas pålägg rör jag inte, en salig blandning av leverpastejer och korvar. Nej tack! Istället gör jag en enkel linsröra och har på mackan. Det enda du behöver är röda linser, som du kokar enligt anvisningarna och taco-salsa. För en macka gå ungefär 2 tsk salsa och två matskedar okokta linser. Det går också alldeles utmärkt att göra mycket och ha i kylen några dagar.


Boktips

 Vadå Vegan. Handbok för veganer, vegetarianer och andra nyfikna. Författare: Lisa Gålmark.

En jättebra bok jag läste första gången förra sommaren och som hjälpte mig att ta steget att bli vegetarian. Den tar upp saker som varför man borde bli vegan, om hur man genomför det och hur man gör rent praktiskt för att hantera svårigheter som kan dyka upp. Blandat med diverse recept och en hel del humor. Rekomenderas till alla som är veg, funderar på att bli veg, är allmänt intresserad av veg-mat och till alla som har kompisar, partners eller familjemedlemmar som är veg.

Dock en sak som jag efter att ha arbetat 6 år i resturangbranchen retade upp mig på; boken rekomenderar dig som vegan att om du är på en resturang som inte vet vilken mat de ska ge dig att själv följa med ut i köket och titta vad som finns. STOPP! Säger livsmedelsverket. Det är absolut inte tillåtet för obehöriga att vistas i köksregionen, inte ens privatklädd personal får vara där. Berätta hellre vänligt men tydligt vad du äter och inte äter och ge exempel på mat du tror att de har. Om inte annat kan de nästan alltid göra en sallad med exempelvis bönor, linser, kikärtor, oliver och diverse grönsaker med en oljebaserad dressing. Fråga efter bröd anpassad för mjölk/ägg-allergiker. Så länge du är trevlig kommer de (förmodligen) försöka hjälpa dig bäst de kan.

Men i övrigt är det en väldigt bra bok, särskilt för dig som är ung, kanske bor hemma och överväger att bli vegetarian/vegan. Och dina föräldrar.

Indisk kikärtsgryta

Dagens middag: Indiskt kryddad kikärtsgryta med vit fiber-pasta och citronvatten (ökar järnupptaget). Till efterrätt: Mjölkfri, rättvisemärkt, 60%ig choklad. :) (Choklad minskar järnupptaget från en vegetarisk diet, så vänta en stund efter maten om du vill äta choklad).



Du behöver (tre portioner) :


- Olivolja
- Kryddor (garam masala, curry, gurkmeja)
- Wokgrönsaker, ungefär 250 gram.
- En burk kikärtor
- Krossade tomater, ungefär 400 gram

- pasta, ris, quinoa eller dylikt.

Gör så här:

- Häll i önskad mängd kryddor i grytan när olivoljan blivit varm. Rör om och låt fräsa några sekunder.
- Häll i wokgrönsakerna och blanda med oljan och kryddorna.
- Häll i krossade tomaterna och kikärtorna.
- Låt småputtra några minuter.


Att bo hemma

Det tråkigaste med att för tillfället bo hos min far istället för min egen lägenhet är att det kraftigt begränsar mina möjligheter att laga intressant mat, och inte bara för att satmaran inte anser mig gammal nog att bestämma själv vad jag ska äta. Även för att jag nästintill saknar pengar och bor på en liten ort med kraftigt begränsade vegetariska alternativ i affären.

Men jag får se det från den ljusa sidan; kanske bidrar jag till att ortens vegetarianer/blivande vegetarianer får ett liiite bättre utbud att välja på eftersom en person hit eller dit gör stor skillnad.

Roligast var i alla fall igår när brorsan av misstag tog min tofu-wok i tron att det var kött. Jag skrattade så jag höll på kissa på mig, då han redan hade ätit det mesta när han insåg sitt misstag. Och jag kan berätta att min bror tillhör den del av befolkningen som tror att vi MÅSTE ha kött minst 3 gånger om dagen för att överleva.

Vegetarisk ravioli

Grönsaksfylld ravioli och grönsaker i tomatsås. Innehåller mjölk och spår av äggvita. Från Fontana.



Efter jobbet ikväll var jag så hungrig att det varit omöjligt att laga någon avancerad mat utan att svimma. Därför köpte jag med denna, vegetarisk ravioli. Jag hade egentligen inte särskilt höga förhoppningar, men jag har alltid gillat ravioli och idag kändes som rätt tillfälle att prova. Och den var faktiskt riktigt god, och det var roligt att testa en vegetarisk färdigprodukt som faktiskt SMAKAR någonting.


Dock är proteinhalten låg, 11 gram per portion (burken innehåller 2 portioner) men lägger man till en smörgås med exempelvis hummus eller linsröra på så var det problemet löst.


Vego-inspirerande sånger från Disney

Dessa tre låtar från tre olika disneyfilmer tycker jag är väldigt fina och inspirerar mig till att leva mer ekologiskt och djurvänligt. Det finns säkert fler så tipsa gärna!

Havet är djupt - Den lilla sjöjungfrun


Färger i en vind - Pocahontas


En värld full av liv - Lejonkungen

"Personal Purity vs. Effective Advocacy" Vad innebär minst lidande?

Läste en väldigt intressant artikel på GoVeg.com om att veganism handlar om att skapa minimalt med lidande för djuren. Det gör det om så många som möjligt äter så mycket veganskt som möjligt. Och genom att få det att verka svårt och/eller tråkigt att vara vegan ger inga nya veganer. Därför kan det vara bättre i det långa loppet att äta något som kan innehålla minimalt med en animalisk produkt, än att skrämma potentiella veganer/vegetarianer.

Precis detta skrev jag om i mitt introduktions-inlägg. Jag har tydligt märkt av detta. När jag har sagt att jag är vegetarian och krävt specialkost har det hänt att folk har ryggat tillbaka och till och med lagt en extra köttbit på tallriken för att markera sin ståndpunkt. Löjligt, jag vet men människor är såna. Samma människor har senare när jag sagt att jag fortfarande äter mycket vegetariskt, men kan äta kött vid enstaka tillfällen har varit mycket positiva till mina matvanor och sagt att de själva gillar att äta vegetariskt ibland alternativt varit intresserade av att införa mer vegetariskt i sin kost.

Vegetarianer och veganer behövs! Men det behövs också människor som kan visa att man visst kan äta vegetariskt mer eller mindre ofta, utan att för den delen bli vegetarian/vegan på heltid om man inte vill det. Det måste inte vara allt eller inget. Och att vara vegetarian eller vegan är en strävan, inte en lag som alltid måste följas till 100 %. Särskilt inte när det innebär att färre överväger att själva följa ens exempel.



"Always, always, always remember: Veganism isn't a dogma. Veganism is about stopping suffering. Let me say that again, as an 18-year vegan: Veganism is not a list of ingredients or a set of rules. Being vegan is about doing our best to help animals. So it requires thought, not a checklist.

So if you're at a holiday party with meat-eaters and you're talking about how you can't eat the bread because you don't know what's in it, or you're at a restaurant and there's a veggie burger on the menu but you give the server the third degree about the ingredients or about how it was cooked, you are forgetting the essence of being vegan. You've just made veganism seem difficult by creating barriers to the others at the table who might have otherwise considered the plight of animals. In this situation, others are unlikely to want to ask about your diet, and they're even less likely to think of it as something they might consider. Look at the big picture, and you'll see that your pursuit of purity in that instance does significantly more harm to animals than consuming that tiny bit of animal product! Remember that if just one of those people follows your example, you can save hundreds of animals! And if just one of them might have become a vegan but decides not to because of your example, the reverse is true: You are hurting animals."

Läs hela texten här!

Oatly smoothies



Detta fick bli min tågunderhållning idag. Oatly's smoothie med smak av blåbär-tranbär har jag testat förr, och den är väldigt god. Men päron-granatäpple var ännu godare! Båda sorterna är helt veganska och gjorda på havremjölk. Perfekt som mellanmål ute på stan eller när man är på väg någonstans.

Det blir snabbmat idag...

Jag har inte tid att stå vid spisen idag, så det får bli quornburgare till lunch. Tips! Mosad avokado i burgaren istället för dressing, ooh så gott! Och massor av grönsaker naturligtvis. Färsk spenat istället för vanlig sallad ökar järnvärdet.


Bild: Quorn.se


Vegetarisk depressionsröra

Depressionsröra kallade min låtsaspappa en pastasås han brukade göra när jag var barn. Han kallade den så för att alla färgerna gör en glad. Hans version innehåller såklart gris-bacon och ko-grädde, men jag föredrar denna ovo-vegetariska variant. Ännu bättre vore förstås om Hälsans kök kunde låta bli att stoppa ägg i deras bacon...



Stek hackad lök och bacon i rapsolja i en ganska stor kastrull. Ha sedan i paprika i minst två färger (gärna grön+röd för att få så många olika färger i maten som möjligt.) Häll i sojagrädden och resten av grönsakerna när det nästan har stekts klart. Ha rejält med svartpeppar och salta efter smak. Räcker till ungefär 3-5 portioner, beroende på hur stor i maten man är. :)

Denna rätt bjöd jag mitt ex på en gång, och han var mycket förtjust. Trots att han är köttätare. :P

Det där med myror...

Min låtsasmamma (om jag nånsin pratar om någon vid namn horan, satmaran, kärringjäveln eller dylikt är det henne jag refererar till) har igen haft samma diskussion. Om skillnaden mellan att systematisk föda upp, bura in och slakta tusentals djur för våra smaklökars skull och att av misstag trampa ihjäl en myra eller två under en skogspromenad.

Jag förstår inte ens varför det ens är en fråga.

36 kilo räkor

I helgen jobbade jag med att göra smörgåsar på den resturang jag arbetar på. Bland annat gick det åt 36 kilo räkor för att göra räkmackor, och denna dag tillhörde absolut inte en av de dagar vi har som mest besökare. Dessutom gick det åt massor av skinka, ost, leverpastej, salami och kyckling. Och det är bara smörgåsarna. Vi serverar dessutom ungefär 1500 mattallrikar varje dag, varav kanske 95 % innehåller en kött- eller fiskrätt.

Och det är bara en dag på en resturang i lilla Sverige. Jag tror att mitt jobb är en av anledningarna till varför jag förra året bestämde mig för att bli vegetarian.

Ugnstekta grönsaker med quornfilé och potatismos

Detta är en rätt jag tycker är väldigt god. Potatismos vet väl alla hur man gör. Själv föredrar jag att göra den på sojamjölk, men har aldrig provat på havre- eller rismjölk. Någon som har och kan säga vilken som är bäst? Grönsakerna (champinjoner, paprika, zucchini och gul lök tycker jag är godast) och quornfilén läggs i ugnen på 250 grader med lite rapsolja. Jättegott!


Pastasås med vita bönor

Denna rätt föddes av mitt behov av en snabb och enkel matträtt som jag orkar ställa mig och laga dagen efter en rejäl fylla. Snart märkte jag att baksmälla inte är nödvändigt för att uppskatta denna mat.



Värm i en kastrull en burk krossade tomater med två burkar vita bönor i tomatsås med lite rapsolja och önskad mängd konserverade champinjoner. Själv tycker jag att två stora burkar är lagom. Krydda med basilika och servera till pasta. Enklare kan det inte bli.

Halloumisallad

Ett av mina favoritcaféer är Barista Fairtrade Coffée på Tanneforsgatan i Linköping. Denna halloumisallad är väldigt god.


Syrrans favorit - kikärtsgryta

Till min köttätande familjs förtret är min 13-åriga syster väldigt förtjust i vegetarisk mat. Och detta är en av hennes favoriter som hon och jag gjorde förra veckan. Då kryddade vi med garam masala, curry, gurkmeja och blandade färska örter. Funkade lika bra som i receptet nedan. Receptet kommer ursprungligen från Vegetariskt.com.


Vem är jag?

Jag heter Emelie, är 21 år och bor i Linköping. Förra sommaren beslutade jag mig för att bli vegeterian. Jag mådde mycket bättre av den maten och kände att jag hade gjort ett bra beslut. I våras började jag så smått äta kött igen av anledningar jag nu har glömt. Nu under sommaren bor jag hos min pappa och i början åt jag det han ställde på bordet. Med andra ord kött 2-3 gånger/dag. Ganska snart reagerade min kropp väldigt starkt på det. Mina tarmar är inkapabla att bryta ner större mängder kött och så har det varit i många år. Därför beslutade jag mig för att återgå till min vegetariska kost vilken jag förljer till 99%. Jag mår återigen bra.

Efter att i flera dagar känt att jag dels av hälsoskäl, dels av moraliska skäl inte vill äta kött, ägg eller mjölkprodukter men också känt att jag inte igen orkar ta striden med familj, vänner och arbetskamrater. Särskilt inte när jag en gång gått ut med att jag äter kött igen. Inte just nu. För det handlar inte om att "komma ut" en gång, utan det måste man göra varje dag. Det finns alltid folk som vill ifrågasätta ens matvanor.

Jag äter alltså animalier vid tillfällen då alternativ inte finns och där jag snarare är jobbig än bidrar till att fler överväger att äta mer vegetariskt. För jag tror att många mycket väl kan tänka sig äta vegetariskt ibland, men att "struliga veganer" snarare kan ha motsatt effekt hos vissa.

I övrigt försöker jag äta så så mycket veganskt som möjligt. Med det menar jag inte att jag säger nej till en vegetarisk rätt för att det finns en gnutta mjölkpulver i den, men ägg och mjölkprodukter i dess rena former kommer sällan om inte aldrig in i mitt kylskåp.


Att göra lite måste vara bättre än ingenting alls, och på det här sättet gör jag så mycket som jag är beredd att göra i dagsläget. Möjligen blir jag vegeterian eller vegan på heltid i framtiden, eller så blir jag inte det. Men att gå tillbaka till att äta kött varje dag gör jag aldrig. Om inte annat för att min kropp aldrig skulle tillåta det.