D-vitamin

D-vitamin krävs för att absorbera kalcium. Att solen är vår bästa D-vitaminkälla vet säkert alla redan. Men hur gör vegetarianer på vintern? Fet fisk är annars en säker källa men alla kan eller vill inte äta fisk av olika skäl; allergi, miljö, djurrätt eller annat. För lakto-ovo-vegetarianer är det bara att äta ägg och berikade mejeriprodukter som margarin och lättmjölk. För veganer är det svårare, d-vitamin finns i svamp och särskilt i kantareller. Men mängden varierar, så det är inte en jättesäker källa. Berikade veganska produkter finns, exempelvis White Sun ärtmjölk, ICA Solhavremjölk och vissa mjölkfria margariner, men kosttillskott kan vara aktuellt under månaderna oktober-mars.


Kroppen lagrar den d-vitamin den producerar med hjälp av solen, så är du ute mycket på sommaren och helst åker utomlands en vecka eller två på vintern, kan du förmodligen klara dig på det.


Källa: Pettersson, Björn. 2001. Vegansk näringslära på vetenskaplig grund.


Kommentarer
Postat av: Linnea

En annan intressant aspekt är att tillsatt D-vitamin i t.ex veg.smör, vegmjölk och liknande utvinns ur.. fett från fårull!

2009-08-12 @ 17:19:14
URL: http://sanslos.wordpress.com
Postat av: emelie

Linnea: Det visste jag faktiskt inte, men bra att du sa det!

2009-08-12 @ 17:24:39
URL: http://vegobloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback