Blodsockerräddare

Små tablettaskar med russin, perfekt att ha ett paket i väskan ifall blodsockret börjar sjunka och/eller du får ett plötsligt sug att köpa godis eller andra onyttigheter. En räddare i nöden.


Fruktsmoothie

Gjorde en supergod smoothie ikväll, som också blir till frukost imorgon. Soyghurt-baserade smoothies mättar faktiskt väldigt bra.



Fruktsmoothie, 1 liter = ca 4 glas

Mixa
 - 500 gram soyghurt med vaniljsmak
 - 1 banan
 - 250 gram fryst hallon/mango, tinad
 - 2 kiwi
 - 2 dl apelsin/mango/persikojucie med kalcium och d-vitamin

Tzaywok

Dagens middag: Tzay med wokade grönsaker



Tzaywok, 1-2 portioner (beroende på om du har ris/nudlar till eller inte)

Tina 150 gram tzay tills du kan ta bort pinnarna och separera bitarna från varandra. Stek dem i sesamolja i ca 5 minuter. Tillsätt soja och sweet chili samt mer sesamolja. Häll i 150 gram wokgrönsaker av valfri sort och låt stekas tills grönsakerna är lagom kripsiga.

Tofubiffar med smak av vitlök

Dagens lunch: höstiga tofubiffar med vitlökssmak, bön-matvetesallad och kantarellsås.



Tofubiffar, ca 4 portioner
Mixa:
 - 250 gram naturell tofu
 - 3 vitlöksklyftor
 - ca 7 färska champinjoner
 - 1 dl vetemjöl eller fullkornsvetemjöl
 - örtsalt, peppar, timjan, mejram och rosmarin

Rulla till bollar som du trycker ut i stekpannan med valfri olja (jag använde valnötsolja) och stek i ca 10-15 minuter tills båda sidor är gyllenbruna. De höll ihop förvånadsvärt bra och blev riktigt smakrika och goda. Inspiration hämtad hos Vegobruden.

Quornpytt med rödbetor

Det här är den enda pytt i panna jag tycker om, inklusive hemgjorda. Färdig pytt från quorn. Det står storstädning på schemat idag så lunchen var tvungen att gå fort utan att skapa ett berg av disk. Det fick alltså bli detta.


Barndomsfrukost

När jag var liten och sov över hos min bästis, gjorde hennes mamma alltid rostbröd med jordnötssmör och oboy till frukost. Det här var nästan det jag såg fram emot mest när jag skulle till min kompis, eftersom min mamma varken hade oboy eller jordnötssmör hemma.

Idag gjorde jag en lite modifierad version av min sleep over-frukost, fiberrost med jordnötssmör och sojamjölk light. Mums!



Pasta med svampsås

I lunchlådan idag: vit fiberpasta med krämig svampsås.



Svampsås, 1 portion

Stek valfri svamp i valfri mängd, men exempelvis ca 10 färska kantareller och 10 färska champinjoner, i lite rapsolja några minuter. Häll i 1-2 dl soja- eller havregrädde och 1 msk kantarellfond. Smaksätt med svartpeppar och garnera med persilja.

Dagens frukost: jordgubbssmoothie

Jordgubbssmoothie, 2-3 portioner

X 1 banan
X 500 gr soyghurt med vaniljsmak
X 250 frysta jordgubbar, tinade
X 2 dl apelsinjuice

Mixa alltsammans och drick!


Tzayspett med grönsaker och jordnötssmör

Dagens middag: tzayspett med jordnötssmör, broccoli, blomkål och ugnsgrillad majskolv. Riktigt gott och väldigt mättande, bara hälften av broccolin och blomkålen orkade jag äta upp och bara en tredjedel av jordnötssmöret. Ändå är jag proppmätt!


Sojakorvsås med potatis och grönsaksblandning

Dagens lunch: sojakorvsås med kokt potatis och grönsaksblandning

Idag gjorde jag en vegetarisk variant på en maträtt jag i stort sätt är uppvuxen på: korvsås och potatis. Såg till att ge tallriken lite mer färg med grönsaker.



Sojakorvsås, 1 portion

Stek en liten lök och två sojakorvar, skurna i bitar, i vegosmör i några minuter. Strö över lite vetemjöl och rör om. Tillsätt ca 1 dl havre/sojamjöl, ½ dl havre/sojagrädde, 1 msk grönsaksfond och 1 tsk soja. Rör om och låt småputtra ett tag. Tillsätt mer vätska om det blir för tjock.

Soygurt, hummus och jordnötsmör

Dagens frukost: soygurt med med smak av persika, två hårda bröd (21% fiber) varav en med hummus och en med jordnötsmör samt ett glas juice med tillsatt järn och folsyra.


Framgångar med morsan!

Min käre mor har börjat upptäcka fördelarna med vegetariskt. Minns ni när jag bjöd henne på linsfylld paprika? Hon bjöd senare sin man på samma rätt och båda två gillar det mycket och har gjort det fler gånger. Och när vi grillade halloumi hela familjen? Förra veckan smsade hon att hon ätit feta- och olivsallad till lunch och härom dan hade hon tagit linser till tacosen istället för köttfärs. Rött kött har hon nästan slutat med berättade hon igår, och hennes mage mådde bättre än någonsin.

Gammal tant gör så gott hon kan, som hon säger.

Förmiddagslyx

Det faktum att det är onsdag förmiddag och inte lördag kväll ska väl inte hindra en från att unna sig lite gott, så länge det inte sker ofta eller i stora mängder? :P



kaktus/citron-sorbet och hallon

Mellanmål att ta med till föreläsningen

Soygurt med smak av tranbär/lingon och havresmoothie med smak av granatäpple/päron.


Blåbärsfrukost med mycket kalcium

Hirsgröt med kalciumberikad havremjölk, blåbär och valnötter samt kalciumberikad fruktjuice och rooibos-te med smak av blåbär. Ungefär 400 mg kalcium, alltså halva dagsbehovet.



Nu ska jag ut och springa. :)

Lite kvällsro

Att efter en lång dag med mycket spring hit och dit bara få ta hand om sig själv; duscha, tvätta håret, smörja in sig med BUS och sen sätta sig med en kopp te är verkligen vardagslyx i all sin enkelhet.



Kamomillte sägs ha lugnande och muskelavslappnande effekt



Te-oholic som sagt, räknade till 16 olika sorter... :P

Rättvisemärkt sojalatte



Barista Fairtrade Coffee, Linköpings kanske bästa café!

Falafel till lunch

Dagens lunch: Falafel, potatismos gjord på havremjölk, rivna morötter, stekt zucchini och stekt sparris. Till det drack jag ett glas havremjölk. Mums! Att steka färsk sparris med rapsolja och ganska mycket salt kan jag verkligen rekommendera, supergott!


Tartex och alfalfa

Dagens frukost: två mjuka bröd med tartex, en naturell och en med smak av örter, och alfalfa-groddar. Och självklart min gröna te.


Linsbiff med cous cous-sallad och avokado

Linsbiff, sallad gjord på fullkorns-cous cous, morot, paprika och purjolök, avokado och mer paprika = dagens middag.


Vägra järnbrist!



Ett litet mellanmål med fem torkade aprikoser ger lite drygt 2 mg järn. Många bäckar små vet ni!


Lördagsbrunch

Detta var vad jag kände mig sugen på denna förmiddag: egna potatisklyftor med valnötsolja, sesamnuggets (Hälsans kök) med ketchup, rostat bröd med ruccola och halloumi samt blåbär. Och te såklart, grönt med smak av mandarin och apelsin. Jag är en riktig te-oholic.


Böngryta med stekta grönsaker och kokta rödbetor

Grönsaker kan man nog aldrig få för mycket av, idag blev de flesta stekta. Ugnsstekt potatis, lök och zucchini, stekt vitkål och kokta färska rödbetor. Dessutom gjorde jag en god och smakrik böngryta som även passar bra som pastasås exempelvis och grönsakerna kan lätt bytas ut mot andra beroende på vad du har hemma.



Böngryta, 3-5 portioner
Stek en gul lök i rapsolja och sambal oelek. Häll i en paprika i valfri färg. Låt steka några minuter. Ha i ca 2 dl soja- eller havregrädde och 2 tsk grönsaksfond. Låt koka en stund innan du har i en förpackning bönor/kikärtor av valfri sort eller kombination och en burk majs. Smaka av med eventuellt mer sambal och kanske någon krydda.

Sub med tartex, soygurt med valnötter och torkade aprikoser

Dagens frukost: Blåbärssoygurt med valnötter, sub med tartex, spenat, röd paprika och groddar, torkade aprikoser och grönt te med smak av hallon. Riktigt gott och väldigt mättande!


Rostat bröd med valnötshalloumi och ruccola

Har precis ätit en riktigt god kvällsfika. Jag har nyligen upptäckt valnötsolja och hur mycket goda saker man kan göra med den. Exempelvis kan man steka halloumi med den, MUMS! Jag ringlade även valnötsolja på brödet.


"Kyckling"wok med glasnudlar

En enkel wok gjord på Istället för kyckling från Veggo, wokgrönsaker, glasnudlar, soja och curry. Gott, snabbt och veganvänligt.


Snabbmat: ostfylld sojaschnitzel från hälsans kök

Nu har verkligen terminen dragit igång på allvar för mig, inte bara med kursen utan även saker runt omkring. Det är möten här och aktiviteter där... Jätteroligt, men också ganska stressigt och min hunger har en tendens att försvinna när jag är stressad så de goda matvanorna har en tendens att stryka på foten först. Som tur vad är jag som hungrigast på morgonen, så jag får i mig en ordentlig frukost i alla fall. Annars blir det en del snabbmat som bara ska in i ungnen och sedan ätas. Praktiskt, snabbt, ganska gott men inte särskilt nyttigt i längden. Särskilt inte om det är samma sak varje dag, som det varit nu. Hoppas jag vänjer mig snart vid det snabbare tempot så jag kan återinföra goda matvanor i mitt liv. Ett alltför lungt sommarlov har sina nackdelar. ^^

Middag igår: ostfylld sojaschnitzel med wokgrönsaker



Lunch idag: ostfylld sojaschnitzel med paprika och zucchini


Vegetarisk husmanskost

Stekt quornfilé med kokt potatis och champinjonsås, stekt sparris, babyspenat, körsbärstomater och torkade aprikoser. Mums!



Åt en jättegod och mättande lunch idag bestående av quornfilé, champinjonsås och potatis samt grönsaker. Champinjonsåsen gjorde jag på känn, men blev jättegod och smakrik och passade perfekt till den övriga maten.


Champinjonsås, ca 2-4 portioner

Smält lite vegosmör i en kastrull och strö över vetemjöl. Blanda ordentligt och häll i 2 dl vatten och 1 dl sojamjölk. Låt koka upp under omrörning och ha sedan i 1-1½ tsk kantarellfond och en burk konserverade champinjoner. Smaksätt med svartpeppar, salt och persilja. Låt småkoka några minuter, späd med mer vätska om såsen blir för tjock och mer mjöl om den blir för tunn.


Förändringar på kroppen av vegokost

Jag fick en kommentar från en tjej som undrade vilka förändringar jag märker på min kropp av vegomat, så jag tänkte göra ett inlägg av det eftersom det faktiskt är ganska väsentligt. För visst märker jag skillnader.

Magen
Mina tarmar har det varit strul med i många år, precis som för min mamma och mina båda systrar. De väljer att ta laxermedel varje dag för att kunna gå på toaletten, medan jag väljer att äta vegetariskt och slippa onödiga mediciner. Kött, särskilt rött kött, gör mig förstoppad och jag märker skillnad av äta kött en endaste gång. Äter jag vegetariskt fungerar magen utmärkt. Jag är dessutom laktosintolerant så mjölkfria mejeriprodukter passar mig jättebra.

Vikt
Minus 4 kilo på en månad och minus 6 cm från midjan på 1½ månad. Det talar för sig själv.

Övrigt

Starkare naglar, starkare hår, mindre torr hud  är några saker jag märker direkt skillnad på. Jag är dessutom piggare, mer sällan sjuk och när jag väl blir det tillfrisknar jag fortare än vanligt (sålänge jag äter tillräckligt och varierat, annars tvärtom effekt).

Det var några saker jag kom på nu, ni andra veggies får gärna fylla på med saker ni har märkt av.

Ett ihopplock av rester...

Idag tog sommarlovet slut även för mig; har nyss kommit hem från universitetet och ska snart gå till jobbet. Nu får jag alltså slänga i mig lite mat som går fort. Bönsallad, vitkålssallad och avokado fick det bli med apelsinjuice. Kanske inte det godaste jag någonsin ätit, men det funkar... Dessutom kan jag berätta att pilatesen igår tog död på mina muskler; jag har en helt sjukt träningsvärk framförallt i magen och rumpan. :P

Pannkakor med fruktsallad och hårt bröd med tahini och avokado

Dagens frukost: Veganska pannkakor med fruktsallad, hårt bröd med tahini och avokado och rött te.



(Dålig bild, men batterierna i kameran tog slut.)

Krämig svampsoppa och veganska pannkakor med bär

Ikväll var inte bara första gången jag gjorde pannkakor själv (nej, inte ens på hemkunskapen) utan också första gången jag smakade veganska pannkakor. Och jag kan helt ärligt säga att det var de godaste pannkakor jag någonsin ätit! Rekommenderas! Soppan var också god, mättande och "höstig" såhär sista dagen på sommarlovet...



Svampsoppa, 1 portion

Skiva ca 4-6 färska champinjoner och ca 4 kantareller och stek dem i vegosmör. Strö över lite vetemjöl och rör om. Häll i 1½ dl sojamjölk och ½ dl sojagrädde. Vispa ner 3 teskedar kantarellfond och smaka av med exempelvis rosmarin, timjan, mejram och eventuellt lite salt.

Veganska pannkakor, 5 stycken

Vispa ihop 100 gram smält vegosmör, 3 dl sojamjölk, 2 dl vetemjöl, ½ tesked bakpulver och ½ tesked vanillinsocker. Grädda 1 dl smet åt gången. Servera med bär

Linsbiffar med ugnsstekt potatis, vitkålssallad, grönsaker och yoghurtsås

DAGENS LUNCH:



Linsbiffar
Se recept här

Vitkålssallad, 2 portioner
2 dl hackad vitkål
En riven morot
Rapsolja, salt, svartpeppar

Yoghurtsås, 2 portioner
Ca 2 dl naturell sojayoghurt
Lite örtsalt
Mynta
Gräslök
Persilja

Och ugnsstekt potatis - stekt sparris - gul paprika - torkade aprikoser

En kvart senare, och jag är trött!

Shit pommes, jag förstår varför pilates är så populärt! Jag gjorde 6 ganska enkla övningar, 15 upprepningar vardera under 15 minuter. Trots att det inte kändes särskilt jobbigt egentligen, så är jag ganska svettig, fick upp flåset lite och det känns i både armar, rygg, mage, rumpa och ben att jag har tränat. Balanskrävande var det också. Helt otroligt! Inte tog det lång tid heller, så tidsbrist går verkligen inte att skylla på. Detta ska jag göra oftare!

Dags för pilates!



Jag har hittat den del övningar för träning med pilatesboll, så nu är det dags att testa om detta är något för mig eller inte. Hörs senare!

En lite lättare frukost



Blåbärssoygurt med mandlar, rostat fiber-bröd med färskost från tofuline och persilja och grönt te.

Cocktailglas kan användas till mycket # 2



Den dåliga lunchen besvarades med godissug nu på kvällen. Efter ett visst övervägande kom jag fram till att LITE godis IBLAND är helt okej. Även på detta område anser jag att det inte måste vara allt eller inget, en liten påse på ca 100 gram räcker definitivt för att stilla mitt sötsug, utan att skapa illamående och dåligt samvete. Bra va? :)

Oatly havredryck och en favorit i repris

Idag blev det ett stressigt mellanmål på stan istället för en ordentlig lunch, allt annat än bra men sånt händer ibland. Jag köpte havredryck från Oatly med smak av äpple och grönt te samt ett äpple. Havredrycken var god, men deras smoothies är mycket godare. Jag smakade även med smaken jordgubb-skogsbär av min kompis, men den var verkligen inte god. Men så har jag också väldigt svårt för fejkad jordgubbssmak. (Annat är det med fejkad päronsmak - älskar det, men gillar inte alls riktiga päron. Konstig man kan vara!)

Till middag blev det en favorit i repris, vegetarisk depressionsröra med fullkornspasta. Mums!

Gröt måste varken vara tråkig eller dränkt i sylt

Frukost ska vara gott, inte ett straff. Man ska vilja äta frukost när man vaknar på morgonen. Men det betyder inte att frukost ska bestå av oboj, vitt bröd och sylt full med socker.

Tidigare åt jag också fiberhavregrynsgröt till frukost, precis som nu. Men då dränkte jag gröten i sylt, vilket kanske inte är optimalt. Alternativet trodde jag var jättetråkigt och äckligt, så jag fortsatte dränka gröten i mer och mer sylt.

Men nu har jag kommit på, precis som många andra, att alternativet till sylt inte alls är äckligt. Tvärtom! Frukt, bär och nötter är jättegott att ha på gröten och kan ätas med samvetet i behåll. Frukt och bär kan man om man vill köpa frysta eller konserverade, för att spara tid på redan stressiga mornar. Värm bären i mikron eller kastrull om du vill ha dem mjuka och saftiga.



Fiberhavregrynsgröt, havremjölk, "frukt och bär" (hallon, melon, ananas, mango, vindruvor), torkade aprikoser, hasselnötter och quinoaflingor

Bönsallad med brie, alfalfa, torkade aprikoser och valnötter



Bönsallad, 4-5 portioner
Babyspenat, ca 70 gram
Ruccola, ca 30 gram
En paprika
Blomkål, i små buketter
Sockerärter, ca 70 gram
Gurka, ca en halv
Kidneybönor, ca 300 gram

Dressing
Basilikadressing

Övrigt
60 gram mager brie
Några torkade aprikoser
En näve valnötter
Alfalfa groddar

Cocktailglas kan användas till mycket

Som skål till ett litet mellanmål till exempel. :)



Blåbärs-soygurt med hasselnötter

Falafel med potatismos och grönsaker

Falafel har jag längtat efter hela sommaren, så det fick bli det till lunch idag. Ska så småningom lära mig göra egen falafel också.



Falafel
Potatismos gjord på havremjölk (Tack Linnea för tipset, var supergott!)
Broccoli
Blomkål
Stekt sparris
Körsbärstomater
Dillkrydda
Sojamjölk



Näringsvärdesberäkning från Miljömat.se

Träna före eller efter frukost?

Ni som brukar träna på morgonen, äter ni frukost före eller efter? Jag kan inte träna på tom mage, men att göra som idag och först äta en dunder-frukost och bara en timme senare ge sig ut och springa var inte heller en särskilt bra idé. Jag fick håll direkt.

För mig funkar det bäst att först äta något litet, exempelvis en frukt eller en smörgås. Sen träna och efteråt ät en riktig frukost med havregrynsgröt och kanske något mer. Alternativt träna på eftermiddagen/kvällen, antingen precis före middagen eller minst två timmar efter.

Hur gör ni?


Havregrynsgröt med frukt och bär, mackor och juice



Fiberhavregrynsgröt med havremjölk, frysta blåbär och hallon (som värmts så de blir i närmast syltkonsistens), quinoaflingor, klippta torkade aprikoser och hasselnötter. Gröten var så mättande att den hade räckt alldeles utmärkt i sig. Men jag åt även två fullkornsbröd, en med tahini och groddar och en med ört-tartex och groddar. Dessutom ett glas apelsinjuice och en kopp grönt te.

Lyckas man få i sig allt detta står man sig länge på det sen!

Världens godaste (och enklaste) efterrätt!

Hallonsorbet med hallon och blåbär. De syrliga bären och den söta sorbeten gjorde sig jättebra tillsammans. Mums!


Morotsbiff med grönsaker och yogurtsås



Stekt morotsbiff (Familjen Dafgård)
Stekt färsk sparris
Färsk blomkål
Sockerärter
Babyspenat
Torkade aprikoser
Yogurtsås (gjord på sojayogurt, örtsalt, gräslök och persilja)
Sojamjölk

Min middag innehåller bland annat 590 kcal, 21 gr protein, 22 gr fett, 20 gr fiber, 208 mg c-vitamin, 7.4 mg järn och minst 400 mg kalcium. Slå det med falukorv och snabbmakaroner! ;)

Grönsakslådan hånar mig!

Är det verkligen meningen att alla grönsaker ska få plats i den där lilla lådan? 

 

Hemma i Linköping igen!

Äntligen hemma! Syrran bor hos mig tills imorn när hon, pappa och min styvhäxa åker norrut igen. Syrran och jag har precis köpt frukost tills imorn, helvegansk. :) Nu när jag är hemma i min egen lägenhet igen kan ni se fram emot många fler recept i den här bloggen.



Dålig bild, men det är soygurt  med exotiska frukter, fruktjuice med tillsatt kalcium och mjölkfri färskost och paprika vi ska ha på bröd från frysen. Mums ska det bli!

Kalcium

"Studier visar att vegetarianer tar upp och behåller mer kalcium än icke-vegetarianer"
(The American Dietetic Association: Position Paper on vegetarianism (1993)


I Sverige rekommenderar man ett intag på 800 mg kalcium per dag och vuxen. Det är mer än vad WHO (World Health Organisation) rekommenderar. Kalciumets huvuduppgift är att bygga upp skelettet, brist kan därför leda till benskörhet vilket är inte helt ovanligt i västvärlden, och benskörhet räknas som en vällevnadssjukdom.


Kalcium finns bland annat i broccoli, mandel, kål, sesamfrön, baljväxter och rädisor. De flesta växtmjölkdrycker innehåller tillsatt kalcium. Kalcium absorberas av kroppen med hjälp av D-vitamin. Även c-vitamin hjälper kroppen att ta upp mer kalcium.


Saker som istället påverkar kalciumupptaget negativt är kaffe, salt, protein och för lågt intag av kolhydrater. Protein, och särskilt animaliskt protein, gör att kalcium löses ut från benstommen och utsöndras från urinen. Detta beror på att animaliskt protein är väldigt koncentrerat och att de aminosyror som finns i kött, ägg och mejeriprodukter ofta är rika på svavel vilket är för surt för kroppen. För att neutralisera blodet producerar våra njurar ammoniak. Detta går bra till en viss gräns, men är proteinhalten är för stor och ammoniakförrådet tar slut tar kroppen kalcium från skelettet istället.


Ungefär samma sak sker vid för lågt intag av kolhydrater. Hjärnan behöver en viss mängt kolhydrater. Får den inte det via kosten, tillverkar kroppen substitut till detta. Denna egengjorda form av kolhydrat är väldigt sur, vilket tar kalcium från skelettet för att neutralisera blodet.


Källa: Pettersson, Björn. 2001. Vegansk näringslära på vetenskaplig grund.


D-vitamin

D-vitamin krävs för att absorbera kalcium. Att solen är vår bästa D-vitaminkälla vet säkert alla redan. Men hur gör vegetarianer på vintern? Fet fisk är annars en säker källa men alla kan eller vill inte äta fisk av olika skäl; allergi, miljö, djurrätt eller annat. För lakto-ovo-vegetarianer är det bara att äta ägg och berikade mejeriprodukter som margarin och lättmjölk. För veganer är det svårare, d-vitamin finns i svamp och särskilt i kantareller. Men mängden varierar, så det är inte en jättesäker källa. Berikade veganska produkter finns, exempelvis White Sun ärtmjölk, ICA Solhavremjölk och vissa mjölkfria margariner, men kosttillskott kan vara aktuellt under månaderna oktober-mars.


Kroppen lagrar den d-vitamin den producerar med hjälp av solen, så är du ute mycket på sommaren och helst åker utomlands en vecka eller två på vintern, kan du förmodligen klara dig på det.


Källa: Pettersson, Björn. 2001. Vegansk näringslära på vetenskaplig grund.


Efter träning-lunch

God, väldigt mättande och näringsrik mat som passar perfekt nu efter att ha tränat. Mycket protein, mycket fett (jag är överlag dålig på att äta fett), rätt sorts fetter, mycket fibrer och massor av vitaminer och mineraler. Exempelvis nästan 10 mg järn!



- Skivad, ugnsstekt potatis med rapsolja och salt
- Ugnsstekt quornfilé med rapsolja och kryddor
- Ugnsstekta morotsslantar
- Ugnsstekt, gul lök
- Stekt färsk sparris med lite rapsolja och salt
- Riven morot
- Kokta röda linser
- Torkade aprikoser
- Naturella jordnötter
- Solroskärnor
- Citronvatten

Ikväll var det jag som stod för matlagningen

Jag har inte bara lyckats med min ena lillasyster, även med min mamma: jag har fått dem att inse att vegetarisk mat är gott och man inte måste vara veg*an för att äta vegetariskt ibland.

Jag lagade denna rätt, och mamma tyckte det var jättegott och skulle själv laga det någon gång tillsammans med syrran. Min låtsaspappa var på jobbet så han fick inget, men han var faktiskt positiv till att prova någon gång.

Protein

Inte särskilt sällan frågar folk mig hur jag klarar mig utan protein, alternativt blir jag dumförklarad eftersom "jag inte äter protein". Denna syn bygger på vad man trodde på i början av 1900-talet och ännu längre tillbaka. Tidigare trodde man att det var nödvändigt att få allt sitt protein från animalier, och dessutom trodde man att proteinbehovet var dubbelt så stort som man tror idag. Idag vet vi att vegetabiliska proteinkällor fungerar lika bra.


En vegetarisk kost ger alla livsnödvändiga aminosyror kroppen behöver. Av ett 20-tal är det 8 vuxna människor måste få i sig via kosten, 9 för barn. Resten kan kroppen tillverka själv. Olika vegetabilier innehåller varierad mängd av de olika aminosyrororna, varför variation i kosten är jätteviktigt. Att fastna i mönster och äta samma sak varje dag är väldigt ohälsosamt, som jag gjorde i vintras. Baljväxter innehåller mest av vissa sorters aminosyror, medan spannmål, ris, majs, nötter och frön exempelvis innehåller andra, och tillsammans ger de ett fullvärdigt protein. Sojabönor innehåller fullvärdigt protein. Dock måste du inte kombinera vid varje måltid, så länge det balanseras över hela dagen.

Hur mycket protein behöver man äta då? Räkna 0.8-1.1 gram protein gånger din kroppsvikt i kilo. En vuxen människa som väger 70 kilo bör alltså äta ungefär 60-70 gram protein varje dag. Detta kan öka om du styrketränar, men liten marginal finns redan i beräkningen ~1 gram/ kilo kroppsvikt så överdriv inte! Ett allt för högt proteinintag, särskilt från animaliskt protein, kan leda till kalciumbrist och på sikt benskörhet. Läs mer om det i ett kommande inlägg om just kalcium.

Källa: Pettersson, Björn. 2001. Vegansk näringslära på vetenskaplig grund.


Näringsvärdesberäkna din mat på Miljömat.se. Det rekommenderar jag alla att göra ibland, oavsett om du är köttätare, vegetarian eller vegan.

Näringslära för veggies!

Jag blev tillfrågad av en läsare om jag inte kunde skriva mer om näringslära. Ni som varit veg*aner länge har säkert redan superkoll på detta ämne, men för alla nyblivna och blivande veg*aner samt andra nyfikna (läs folk som tror att jag inte har koll på näringslära eftersom veg*aner har fel i alla lägen) så är en serie inlägg om detta påväg. Dessa kommer samlas under kategori: Näringslära.

Ett kilo i veckan

Fyra kilo har jag gått ner i vikt den senaste månaden, bara genom att äta vegetariskt och i övrigt jobba, träna och godis-äta som vanligt.

Det är alltså inte svårt att gå ner i vikt av vegomat utan att svälta, träna sönder sig eller aldrig kunna unna sig sötsaker ibland. Och samtidigt få i sig alla näringsämnen.

Bara för den som undrar.


Grillning hos mamma

Eftersom jag åker till Linköping i veckan så passade vi på att äta lunch tillsammans hela familjen idag hos mamma. Vi grillade halloumi och det var jättegott. Min bror vågade inte testa halloumi, men de andra tyckte det var jättegott. Till och med min yngsta syster på 8 år som i övrigt bara tycker om makaroner och pannkaka åt halloumi med god aptit.



- Grillad halloumi
- Grillade, färska majskolvar
- Foliegrillade, färska rödbetor
- Grillade grönsaker (paprika, zucchini, lök)
- Grillade, färska champinjoner fyllda med vitlökssmör
- Sallad med örtdressing

Otroligt gott och väldigt mättande!

Vad hände med djurrättsaktivismen?

Från Expressen 5 augusti 2009. Direktlänk till sidan här.

"ARON LUND: VAD HÄNDE MED DJURRÄTTSAKTIVISMEN?

Det slog mig häromdagen att den svenska djurrättsrörelsen har försvunnit.
 
Det var precis sånt som djurrättsaktivister kämpade för under hela 90-talet. Men i dag hajar jag till mest för att jag får en märklig känsla av déjà vu, en skymt av gamla dagar.
När jag gick i gymnasiet för tio-tolv år sen drällde min Eskilstunaskola av veganer, Peter Singer-läsare och pälsaffärs-marodörer.
I freestylen rullade kassettband med Thomas Di Leva & Refused, Jag äter inte mina vänner - en av svensk pophistorias konstigaste, bästa låtar någonsin.

Själv blev jag vegetarian 1998, och lärde mig snabbt att det hette lakto-ovo-vegetarian om man skulle vara riktigt noga, och riktigt noga skulle man vara. På svenska betydde det att man sväljer mjölk- och äggprodukter, men inga animaliska produkter i övrigt.
Med den nyfrälstes fundamentalism kämpade jag sen i ett par år med alla tillsatser och E-nummer i innehållsförteckningarna, innan jag till sist utmattad kapitulerade inför tillsatstsunamin.
Numera nöjer jag mig med att pilla bort gelatinprodukter ur godispåsen och köpa tygdojor i stället för skinn. Det sista E-numret försvann från svarta listan sedan jag grundligen rådbråkat min syn på skapelsens hierarkier och insett att jag nog, när allt kommer omkring, äter kochenillsköldlöss (E120).

Att man inte längre stöter på särskilt många plakatbärande vegetarianer kan förstås bero på att man inte längre går i gymnasiet. Men det går inte att komma i från intrycket att hela rörelsen gått och tynat bort.
Då och då en insändare i tidningarna, en befriad mink som skumpar iväg mot skogen. Men det är det. Inte ens vårens andfådda spekulation om djurrättsterrorism per glaskrossmatad broiler-kyckling visade sig vara på riktigt - det var mest plast-bitar.
Men så kom då det bolivianska cirkusdjurförbudet och förde mig, som en sojamjölksdoppad madeleinekaka, tillbaka till det 90-tal som flytt.
Och det slog mig att jag nog önskar att djurrätts- rörelsen kunde komma tillbaka, även om det innebär att minktjuvarna och det förvirrade rättighetsbabblet följer med - bara den tidens ilska över djurhanteringen också ville infinna sig.

Forskningen tyder numera, skriver SvD (3/8), på att får, grisar och kor är ungefär lika klipska som hundar och katter.
Det är en insikt som borde ställa till det för stora delar av det kött-ätande svenska folket, i den mån man klarar att underordna menyn moralen.
Ty hundar och katter äter man ju helt enkelt inte. I andra delar av världen - östra Asien - gör man det visserligen, men det föredrar vi att inte tänka på. När det ändå påpekas brukar det utlösa indignerade folkstormar mot de kattätande orientaliska barbarerna.
Ändå är det ingen som, längre, ens höjer ett ögonbryn över den industri-slakt som fyller svenska köttdiskar - hur djuren skrikande radas upp för att få huvudet sönder-skjutet, ett efter ett, framför varandra.
Ingen som på kräftskivan reagerar över att huvudrätten kokats levande. Ingen som ens tycks reflektera över det befängda i att föda upp levande varelser till slakt när det går precis lika bra att käka quorn och soja-kött, eller något annat från den ständigt växande vegetariska menyn.
Och jag tror det säger mer om människan än om djuren."

Tofuwok med nudlar och sweet chili

Min och syrrans lunch, mumsigt!



För fyra portioner
1. Tärna 300 gram tofu 2. Marinera tofun eller köp färdigmarinerad. 3. Stek tillsammans med marinaden i ca 5-10minuter. 4. Tillsätt en påse (ca 300 gram) wokgrönsaker. Låt steka tills grönsakerna är varma och lagom krispiga.
5. Servera med nudlar och sweet chili-sås.

Exempel på marinad
Lika delar rapsolja och bbq sauce
Soya
Lite sambal oelek
Ev. lite salt och peppar

Varför jag tog en paus från mitt vego-liv i våras och varför jag blev vego igen. Om näringslära och hälsa.

Förra sommaren när jag började äta mer vegetariskt och så småningom blev helt och hållet vegetarian var matlagning ett nytt ämne för mig. Jag bodde fortfarande hos min pappa och hade fram tills dess inte behövt laga mat i särskilt stor utsträckning. I början tyckte jag att det var jätteroligt och under sommaren flyttade jag till min egna lägenhet i Linköping. Jag såg det som en chans att testa massor av nya rätter vilket jag också gjorde till en början. Under hösten hade jag ett allt annat än stressigt schema, hade knappt några föreläsningar eller lektioner över huvud taget och kände heller inte särskilt många i den nya staden. Med andra ord hade jag massor av tid och energi över till att laga mat och hitta nya recept. Mitt nyfunna vego-liv gick utmärkt. Jag var dessutom friskare än vad jag varit tidigare höstar/vintrar och överlag piggare.

Men ganska snart började jag tröttna på att komma på nya recept med nya ingredienser hela tiden utan hittade en handfull maträtter som blev standard. Detta i kombination med att jag fick mer att göra både i skolan och privat fick mig att totalt tappa greppet om mina matvanor. Ostmackor till lunch och popcorn till middag var inte helt ovanligt en ganska lång period. Kombinera det med vinter, kyla och ett sedan många år dåligt immunförsvar vintertid. Jag drog alltså på mig förkylningar och bronkiter som inte ville ge med sig.

I mars tog jag beslutet att så smått börja äta kött igen. Jag grät hela kvällen, men kände att jag var tvungen. Jag hade ätit så mycket kidneybönor, kikärtor och quornfärs att jag trodde att jag skulle kräkas av tanken på mer och jag hade varken tid, lust, energi eller fantasi nog att utveckla min matlagning.

Med en mer varierande mat blev jag snart frisk från förkylningarna, men sämre i tarmarna som jag blivit så mycket bättre i sen jag blev vegetarian. Varför vet jag inte, men min mage kan inte smälta kött ordentligt, och har aldrig kunnat det. Mina föräldrar var nöjda när jag kom hem till dem i juni och inte åt egen mat längre. Men eftersom det innebar att jag åt kött varje dag, kapsejsade magen helt och hållet. Jag blev tvungen att nästintill sluta äta kött igen.

Nu känner jag mig återigen pigg, frisk och oerhört inspirerad att hitta nya recept och testa nya saker. För inget blir bra av att fastna i mönster. Vegetarian, vegan eller köttätare spelar ingen roll så länge man inte varierar sig. Jag har skaffat mig ännu mer kunskap i näringslära och tror att jag kan göra det bättre den här gången. Jag har massor av spännande recept på lager som jag inte testat tidigare, och även om det är bekvämt att ha några enkla standardrätter att ta till när man är stressad så vägrar jag hamna i samma fälla som i vintras och bara köra på samma i stort sett hela tiden. Jag har viljan och kunskapen och jag vet vad som händer om jag slarvar.

För tillfället kräver jag inte specialkost när jag kommer på middag hos släkt och vänner, utan äter kött då. Men i övrigt äter jag vegetariskt med ytterst få undantag. Jag mår som bäst då.

Och en av de viktigaste sakerna du kan göra för vego-frågan, är att visa att det inte är en tillfällig ungdomsgrej att vara vego, att slarva med maten och vara sjuk titt som tätt. Det går alldeles utmärkt att vara både vegetarian och vegan utan att få näringsbrist, men det krävs viss kunskap i näringslära och man måste vara noga med att få i sig alla näringsämnen och att variera kosten. Annars kommer det vara sluta med att du ger upp, eller verkar så svag och trött att du hjälper till att sprida myten om den bleka, trötta och spinkiga veganen som lider av diverse bristsjukdomar. Det får ingen att överväga vegolivet. Tvärtom.

Läs mer om vegansk näringslära i en bok med just det namnet, Vegansk näringslära på vetenskaplig grund av Björn Pettersson.


Kinamat i Gävle

Ikväll hade jag sådan tur att jag blev bjuden på resturang av min bästa vän. Vi gick till Österns pärla på ruddamsgatan i Gävle och jag åt tzay-spett med jordnötssås och ris. Det var så fantastiskt gott att jag höll på att storkna. Jag hade aldrig ätit tzay tidigare, som är "kött" gjort på sojabönor. Perfekt för dig som kanske saknar köttsmaken/konsistensen efter att blivit veggo men som inte vill äta djurkött, samt du köttätare som kan tänka dig variera dig lite grann och testa något nytt. Riktigt gott är det i alla fall!

Överlag rekomenderar jag asiatiska resturanger (kinesiska, thailändska, indiska, libanesiska...) till dig som vill äta god vegetarisk mat ute! Här finns inga tråkiga halvfabrikat-rätter, utan oftast flera goda, näringsrika och spännande rätter. Underbart!

Välj ekologiskt åtminstone!

Som jag sagt i många tidigare inlägg så står jag för att det inte måste vara allt eller inget, att man inte måste bli vegetarian/vegan bara för att skära ner på sin köttkonsumtion.

För egen del anser jag att jag inte är berättigad att köpa kött från djur som inte har behandlats värdigt nog. Det ska åtminstone vara ekologist från en småskalig produktion eller viltkött annars är jag hellre utan. "Det är så dyrt med eco" säger många. Ja, det är dyrt. Men det är dyrt med kött över huvud taget, och väljer man att äta vegetariskt i veckorna är det oftast möjligt att välja ekologiskt kött till helgen.

Att stå och säga att det är fel att djur behandlas illa, för att samma dag välja det billigaste köttet i frysdisken på ICA är enligt mig hyckleri. Köttbönderna producerar det vi efterfrågar, och efterfrågar vi billigast möjligast till vilket pris som helst, då får vi det. Kräver vi däremot att djuren ska behandlas bra (och inte bara bättre än exempelvis Danmark) och står för det även när vi väljer mat, då kommer vi få det också.

Använd din makt som konsument! Välj eco och vego!

Det vankas middag...

Grillad, vitlöksmarinerad halloumi med ugnstekt potatis. Mums! Något som skulle vara väldigt gott till skulle vara grillade grönsaksspett och grillade majskolvar till. Men det får bli en annan gång. Jag får nöja mig med en enkel sallad till idag. Men det är faktiskt inte fy skam det heller. :)

Hjärt-mackor



Kvällsfika: Två hjärt-formade knäckebröd (med omega 3), en med tartex och en med hummus, en nektarin, en morot och rooibos-te. Jag mår utan tvekan bäst av att äta minst fyra gånger om dagen, och ibland får den fjärde gången bara plats på kvällen. Att äta mycket men sällan har aldrig varit min grej...

Dagens mat

Frukost: Fullkornsbröd med hummus, sallad, paprika och tomat och grönt te.
Lunch: Lins- och grönsaksröra med quinoa på jobbet.
Middag: Grillad quornfilé med egenodlade potatis och morot, sallad och dillsås.


Riktigt gott! :)


Nej, vi äter inte alls samma sak!

Min käre styvmor anser att vi äter lika nyttigt. Därför är det konstigt att hon är fet och inte jag, enligt henne. Det måste vara att jag har bra ämnesomsättning, och inget annat. Men vi äter inte alls samma sak. Låt oss ta hamburgare och pommes frites som exempel.

Hon: En stor färdig kötthamburgare, ju större desto bättre. Med smält ost på.
Jag: Vegetarisk burgare av exempelvis quorn, soja eller hemmagjord av bönor/linser alternativt skivad halloumi, som redan från början är betydligt hälsosammare, smalare och dessutom mindre.

Hon: MASSOR av fet dressing, gärna av två sorter. Nästan lika mycket ketchup.
Jag: En halv mosad avokado eller på sin höjd en liten klick dressing. Lite ketchup.

Hon: Ett salladsblad och rostad lök. Möjligen lite gurka.
Jag: Mycket sallad, gärna bladspenat som innehåller mycket järn. Gurka, tomat och rå lök.

Hon: Ett berg av pommes frites.
Jag: Lite pommes och mycket grönsaker.

Hon: Läsk
Jag: Kranvatten

Principen är densamma oavsett vad vi äter. Och tro mig, det är inte det minsta märkligt att hon är överviktig medan jag inte alls har svårigheter att hålla vikten.

Det första jag vill säga med det här inlägget är att man inte alls måste byta hamburgare mot sallad för att leva hälsosamt. Man kan komma väldigt långt med att bara förändra de rätter man redan gillar.

Det andra jag ville säga, är att ytterst få har rätt att skylla på låg ämnesomsättning eller andra medicinska förklaringar för sin övervikt. De finns, men är i minoritet.


Ovanligt mycket vego

Igår blev jag så oerhört glad på jobbet, och inte bara för att det var min sista dag (på resturangjobbet alltså, jobbar i en livsmedelsbutik också och fortsätter med det veckan ut.) utan även för att jag sålde ovanligt mycket vegetariskt. Och jag är helt övertygad om att åtminstone hälften av de som beställde vegetariskt inte ens var vegetarianer. Men de har helt enkelt insett att man kan äta vegetariskt ibland ändå, att det är gott, miljövänligt och hälsosamt och att variation förnöjer.

Det finns hopp för mänskligheten!

Jag bara undrar...

Strimlad gris, grillad kyckling, lammfilé, kokt fisk, leverpastej... Hör inte folk hur vidrigt det låter?

Hallonsorbet

Om onsdag är lilla lördag, måste tisdag vara lilla fredag. Alltså var det helt rätt att unna sig lite hallonsorbet på altanen efter jobbet. :P


Middag på jobbet

När jag kom till jobbet idag såg jag att vi serverade falafel som dagens vegetariska rätt. Jag blev jätteglad, för jag älskar falafel men har inte ätit det sen i våras. Men till min besvikelse hann dessa ta slut innan det var dags för min matrast, så jag fick vårrullar istället. Jag hatar vårrullar.



- 2 vegetariska vårrullar
- Grönsaksris
- Tomatsås
- Kidneybönor
- Kikärtor
- Gurka
- Tomat
- Sparris
- Ananas
- Vindruvor
- Äpple
- Ramlösa Granatäpple


Förutom vårrullarna som var lika äckliga som jag förväntat mig, så var det gott och väldigt mättande. Jag har ändå tur som får vegetarisk mat på jobbet!


Familjemiddag

Tro det eller ej, men igår kunde jag, pappa och min satmara till styvmor äta tillsammans utan att hon på ett negativt sätt kommenterade min mat. Vi åt skivad, ugnstekt potatis med grillad quornfilé till mig och fläskfilé till dem tillsammans med sallad, en gräddfilsbaserad sås och rödvin. Och jag och min låtsasmamma kom för ovanlighetens skulle helt överens under hela middagen. Det var till och med trevligt. Det måste ha varit vinet som gjorde henne snällare.

Vi kom in på ämnet att mediciner ger biverkningar på olika sätt, och jag sa att om jag åt kött som resten av familjen skulle jag få äta laxermedel, precis som min mamma och mina båda systrar gör. Mina tarmar fungerar inte alls när jag äter kött och jag var konstant förstoppad i flera år innan jag blev vegetarian. Nu fungerar de utan minsta problem. Och hon höll med mig om att det är bättre att äta vegetariskt och slippa onödiga mediciner, än tvärtom.


Det kändes så bra under middagen igår att jag var tvungen att dela med mig detta till er.


'Cos life is worth more than gold!

Jag älskar att hitta låtar med ett vego-budskap, oavsett om det är menat eller ej. Detta är min senaste favorit, som jag stod och sjöng med i morse när jag gjorde mig i ordning för jobbet. :)

GOLD - EAST 17 (1992)



Gold gold gold gold
Livin' on this planet together for so long
one step closer clould never be wrong
but only for the better and no never for the worse
placed here with the Lord's care to share this earth
stop bitin' and fightin'
we're just denyin ourselves life and love is one
the deeper you delve
stop killing and selling
buying and thinking of gold
forget the body and remember the soul

life is worth more than gold
a soul should never be sold
a lie should never be told
'cos life is worth more than gold

Gold we don't need it, do we
Gold we don't need it, do we
Gold we don't need it, do we
Gold we don't need it, do we
Gold we don't need it, do we
Gold we don't need it
gold

More than gold it's plain to see
Jesus weren't sent to set a precious stone free
but the heart the part livin'
inside us all o spiritual entity the silent call
the flower with a power to live in two worlds
the innocense asleep inside
the boy and the girl
we have to say it
they must be told
life is worth much more than gold

life is worth more than gold
a soul should never be sold
a lie should never be told
'cos life is worth more than gold

Gold we don't need it
do we ...

I dream I dream I dream I dream
I dream the rain will cease
I dreamt he clouds will pass
I dream the apin will ease
I dream that my dream comes fast
I dream that shadows have light
I dream for peace tonight
and I dream of on end to war
have you dreamed this dream before

life is worth more than gold
a soul should never be sold
a lie should never be told
'cos life is worth more than gold

Gold we don't need it
do we ...

Gold gold gold gold gold

Gold we don't need it
do we ...

Work Work

Jag vill bara informera om att jag kommer jobba väldigt mycket den närmsta  veckan, så uppdateringarna kommer bli väldigt få. Jag skriver om jag har något att säga, annars återkommer jag senast om två veckor (och då är jag tillbaka i Linköping och kan laga massor av spännande maträtter, med recept i bloggen naturligvis). Jag hoppas ni är kvar då.