Kalcium

"Studier visar att vegetarianer tar upp och behåller mer kalcium än icke-vegetarianer"
(The American Dietetic Association: Position Paper on vegetarianism (1993)


I Sverige rekommenderar man ett intag på 800 mg kalcium per dag och vuxen. Det är mer än vad WHO (World Health Organisation) rekommenderar. Kalciumets huvuduppgift är att bygga upp skelettet, brist kan därför leda till benskörhet vilket är inte helt ovanligt i västvärlden, och benskörhet räknas som en vällevnadssjukdom.


Kalcium finns bland annat i broccoli, mandel, kål, sesamfrön, baljväxter och rädisor. De flesta växtmjölkdrycker innehåller tillsatt kalcium. Kalcium absorberas av kroppen med hjälp av D-vitamin. Även c-vitamin hjälper kroppen att ta upp mer kalcium.


Saker som istället påverkar kalciumupptaget negativt är kaffe, salt, protein och för lågt intag av kolhydrater. Protein, och särskilt animaliskt protein, gör att kalcium löses ut från benstommen och utsöndras från urinen. Detta beror på att animaliskt protein är väldigt koncentrerat och att de aminosyror som finns i kött, ägg och mejeriprodukter ofta är rika på svavel vilket är för surt för kroppen. För att neutralisera blodet producerar våra njurar ammoniak. Detta går bra till en viss gräns, men är proteinhalten är för stor och ammoniakförrådet tar slut tar kroppen kalcium från skelettet istället.


Ungefär samma sak sker vid för lågt intag av kolhydrater. Hjärnan behöver en viss mängt kolhydrater. Får den inte det via kosten, tillverkar kroppen substitut till detta. Denna egengjorda form av kolhydrat är väldigt sur, vilket tar kalcium från skelettet för att neutralisera blodet.


Källa: Pettersson, Björn. 2001. Vegansk näringslära på vetenskaplig grund.


Kommentarer
Postat av: Fatima

Intressant läsning!Svar: Haha oj stavade fel - skulle vara Hijabfest. :)

Är en fest som man har när man börjar med slöja.

2009-08-13 @ 12:46:17
URL: http://gustibusmensdatincrementum.blogg.se/
Postat av: Lona

dem åt inte mkt kolhydrater förit.

2009-08-13 @ 14:39:02
URL: http://lonatrogen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback