Pizzatofu och dinkelburgare med sojaost
Dagens lunch: pizzatofu, dinkelburgare, sojaost, stekt sparris, vitkål, morot och cocktailtomater.
Ibland behövs det faktiskt ett mellanmål precis före middagen...
Vid den dåliga kombinationen dålig lunch och sen middag exempelvis. Havrebaserad hallon/vinbärssmoothie, supergod!
Testat sojaost från Goodstore
Så till frukost idag blev det till att testa två nya produkter; soygurt från Alpro Soya och mjölkfri Edamer-ost.
Båda två måste jag tyvärr meddela gjorde mig besviken. Fullt ätbara, men inte särskilt gott. Jag skulle verkligen vilja säga att det var supergott och att jag aldrig mer vill äta ko-ost efter detta, men tyvärr. Soygurten var inte heller en favorit även om jag gillar soygurt i övrigt.
Dagens frukost: Soygurt med hasselnötter, hårt bröd med mjölkfri ost och gurka och apelsinjuice. Ingen höjdare som sagt.
Sojabullar i tomatsås
Dagens lunch: Sojabullar i tomatsås med potatis, ärtor, majs, paprika och cocktailtomater.
Hur har de senaste 8 dagarna sett ut egentligen?
Från torsdag kväll fram till nu har jag haft matvanor under all kritik; tårtor, kakor, choklad, massor av mat och en hel del alkohol. Men så fyller man 21 endast en gång i livet och jag återgår till normalt tillstånd imorgon, överlag nyttigt men utan förbud, med laktosfri filmjölk med nötter som start på dagen. Det tillsammans med storstädning av lägenheten (kan göras till bra träning faktiskt) kommer förmodligen chocka min stackars kropp som levt på socker och mer socker i flera dagar, men en chockstart är precis vad som behövs!
Rosa frukost på födelsedagen
Dagens frukost: Hallonsmoothie (yofu vanilj, hallon, banan, apelsinjuice) med hallon och mandlar och nyponte i rosa LiU-mugg.
Nyttiga veckan
Detta gör jag inte för att gå ner i vikt, då jag redan är nöjd med min vikt, utan snarare för att inte gå upp i vikt och för göra extra stor skillnad på vardag och fest. Självklart måste man få unna sig tårta och sånt ibland, men det ska förtjänas! Det duger verkligen inte att "unna sig" saker varje dag, då är det ju inte längre att "unna sig" utan en rutin.
Snabbmat ala barnfamilj goes vego
Dagens middag: Makaroner (vit fiber), sojakorv, ekologisk ketchup, konserverad svamp (champinjoner och kantareller).
Vegefilé, sesamnuggets och grönsaker
Dagens lunch: Vegefilé (hälsans kök), sesamnuggets (hälsans kök), majskolv, avokado, broccoli, spenat och cocktailtomater.
Mellanmål på stående (läs:springande) fot
Halloumisallad
Dagens middag: Sallad med stekt halloumi, avokado, blomkål, cocktailtomater, babyspenat, röd paprika och rivna morötter.
Ett lyckat träningspass
Jag har precis kommit hem från kvällens joggingtur, och det var en ovanligt jobbig sådan. Sista 200 metrarna kändes det som att alla mina inre organ skulle explodera och jag övervägde att kräkas efteråt. Men jag gav inte upp därför att jag vet att jag kan! Och jag tog mig till mål (utan att kräkas). Det är det som kännetecknar ett bra träningspass för mig; det är egentligen lite för jobbigt men man genomför det av ren envishet och efteråt känner man sig som en urvriden trasa, en stolt trasa.
Inte bara träning för kroppen, det är en självförtroendeboost också!
Kålpudding med potatis och brunsås
Dagens lunch: Vegetarisk kålpudding med kokt potatis, brunsås, lättsockrad lingonsylt och paprikaringar.
Kålpudding, 3-4 portioner
Stek grovhackad vitkål (ungefär ett halvt huvud) i rapsolja tills den fått färg. Koka ca 150 gram quornfärs och 2-3 dl spenat. Riv 2 morötter grovt och lägg morötterna, spenaten, quornfärsen, lite kokat vatten (från quornet eller spenaten) och en tärning grönsaksbuljong i en bunke och rör om. Häll i en halv matsked sirap och lite svartpeppar. Lägg det mesta av vitkålen i en ugnssäker form och sedan färsblandningen och längst upp det sista av vitkålen. Ställ i ugnen på 200 grader i ungefär 5-10 minuter tills kålen och quornfärsen fått tillräcklig färg.
Halloumismörgås och soygurt
Jag var ordentligt hungrig när jag vaknade i morse så en rejäl frukost kändes väldigt bra. När jag var yngre kunde jag knappt äta frukost alls på morgonen, utan mådde jätteilla under hela min tonårstid. Det som faktiskt fick mig att inte må illa på mornarna längre, var att jag tvingade mig att äta frukost trots illamående och tillslut vande jag mig. Nu kan jag inte tänka mig att inte äta frukost. Det är inte bara en klyscha att frukosten är dagens viktigaste mål, det är verkligen så!
Dagens frukost: mjukt bröd med tartex, babyspenat, stekt halloumi och paprika, blåbärssoygurt med cashewnötter samt rött te.
Hur tänker ni kring det här med frukost? Jag vet att det är väldigt vanligt att skippa frukost, särskilt bland tonårstjejer. Känner ni igen mig i min berättelse ovan, eller har ni alltid haft lätt att äta frukost? Berätta gärna!
Vegefilé med svampstuvning och grönsaker
Dagens middag: vegefilé, svampstuvning, blomkål, stekta zucchiniskivor, babyspenat och cocktailtomater.
PS. En sån här ask som jag tipsade om tidigare räddade verkligen min eftermiddag idag. Alltså måste jag tipsa igen, för de är verkligen praktiska.
Fyllda avokadohalvor
Träna eller inte träna?
Min halsont och feber har gått över, men jag är fortfarande täppt i näsan. Visst borde jag kunna träna ändå? Det är väl bara hals/luftrör/lungor och feber som man ska vara extra nojig med?
Pannkaksfrukost
Dagens frukost: veganska pannkakor med bär och rooibos-te med smak av blåbär, som jag dricker ur min otroligt söta Nalle Puh-mugg.
Tzay med majskolv och wokade grönsaker med satay-sås
Tofu med potatismos och grönsaker
Dagens lunch: stekt ört-tofu med potatismos gjord på havremjölk, broccoli och röd paprika.
En jobbig veckas slut firas med en god frukost
Dagens frukost: blåbärssoygurt med mandlar, två knäckebröd (21% fiber) varav en med hummus och paprika och en med tartex. Till det dricks det grönt te, green tea tchae orient, vilket är ett av mina favoritteer.
Vegetarisk mat måste faktiskt inte vara nyttig
Lunch på Cloetta Center
Lunchen idag intog på Cloetta Center, Linköping HCs hemmaarena, och den blev självklar vegetarisk; wokade grönsaker med nudlar. Det som var så bra med denna grönsakswok är att de tänkt på att även vegetarianer behöver protein. Woken innehöll nämligen mungbönor och salladsbordet innehöll flera sorters bönor och linser samt massor av andra grönsaker.
Havregrynsgröt med bär och smörgås med jordnötssmör
Kikärtssallad med stekt portabello och tofu
Kikärtssallad, 2-4 portioner
- En liten burk kikärtor
- Babyspenat
- En halv gurka
- Delade körsbärstomater
- Purjolök
- Inlagd paprika
- Valnötsolja
Vaniljsoyghurt med frukt och bär
Dagens frukost: vaniljsoyghurt med ananaskrisp, hallon och torkade aprikoser, ett knäckebröd (21% fiber) med hummus och örtsalt samt ett glas juice med kalcium och d-vitamin.